Ne a biztosításon spóroljunk, ha síelni megyünk

 

Hiába egyre enyhébbek a telek, és egyre ritkább a nagy havazás, érdekes módon a síelők száma folyamatosan emelkedik itthon. A magyar családok döntő többsége külföldre utazik hosszabb síutakra. A szakértők minden évben próbálják felhívni a figyelmet, hogy érdemes elindulás előtt biztosítást kötni, mert egy rossz mozdulat, egy sérülés akár sok millió forintba is kerülhet.

Egymást után csúsztak le a síelők az ausztriai stuhlecki sípályán. Magyarországról néhány óra alatt elérhető a síparadicsom, ezért népszerű a hazai síelők körében. Egy magyar család évente többször is visszajár az osztrák síterepre, Azt mondják annak ellenére, hogy jól síelnek, mindig kötnek biztosítást mielőtt útnak indulnak.


Egy másik osztrák síparadicsomba, Lackenhofba tervezi az idei síelését egy medgyesegyházi család. Évek óta járnak már külföldre síelni, de a családban van olyan, aki most először fog sílécet húzni, emiatt külön odafigyelnek arra, hogy milyen biztosítást kötnek.

A felmérések szerint több mint fél millió magyar síel és közülük a legtöbben külföldi pályákon. A legnépszerűbb úticélok között van Ausztria, Franciaország és Szlovákia, de egyre többen mennek szlovén és olasz síterepekre.

A kisebb-nagyobb balesetek főleg a szezon elején és leginkább a kezdőknél rendszeresek. A leggyakoribb balesetek a térdszalag-sérülés vagy -szakadás, és a térd zúzódása. A statisztikák szerint ennek ellenére csak a magyarok fele köt biztosítást ha külföldre megy síelni. A szakemberek szerint nem a napi pár száz forinton kell spórolni, mert ha baj történik és nincs biztosításunk, akkor akár milliós összegbe is kerülhet a külföldi ápolás.

Sokan csak az európai egészségbiztosítási kártyára bízzák magukat, pedig az esetleges mentés költségét az sem fedezi. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy mielőtt valaki elkezd síelni mindenképpen oktatótól vegyen néhány órát, aki pedig kihagyott pár évet az is elevenítse fel sítudását mielőtt a pályára lép.

Kapcsolódó tartalom