Ilyen lehet az osztrák szigor menekültügyben

 

Ausztria úgy döntött, szigorítja bevándorláspolitikáját. A nemrég hivatalba lépett osztrák belügyminiszter például rendkívül komoly szabályozást ígért. Többször nekifutottak már ennek a kérdésnek a szomszédban, de mitől lehet most mégis sikeres?

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: eddig az történt Ausztriában, Németországban és más uniós országokban, hogy azok az illegális migránsok, akik elutasító határozatot kaptak, és el kell hagyniuk az unió területét, azok egyszerűen leléptek. Más városba vagy akár országba is, ugyanis a határok nyitottak, ezáltal pedig megúszták a kiutasítást.

Hartwig Löger új osztrák pénzügyminiszter (b) és Herbert Kickl új osztrák belügyminiszter az új koalíciós kormány eskütételén az államfői rezidencián, a bécsi Hofburg-palotában 2017. december 18-án. Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kormányalakítással megbízott elnöke és Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, az alkancellári tisztség várományosa három nappal korábban kötött koalíciós megállapodást. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Hartwig Löger új osztrák pénzügyminiszter és Herbert Kickl új osztrák belügyminiszter (MTI/EPA/Christian Bruna)

Nyugati szomszédunknál most azt próbálják elérni, hogy azokat a bevándorlókat, akiknek ügye elbírálás alatt van, az eljárás idejéig egy zárt befogadó központban szállásolják el. Kapnak élelmiszert és mindenféle ellátást, de azokat nem lehet elhagyni. Így például az sem történhetne meg, amit sok tízezer menedékkérő csinál, hogy több városban, hamis névvel, többször veszik fel a szociális segélyeket – magyarázta.

A szakértő arra is rámutatott, hogy az új jobboldali kormány alatt a sajtó is „nyitottabb lett”: beismerik azt is például, hogy brutálisan emelkedett az erőszakos, főként a szexuális bűncselekmények száma, amelyek statisztikailag igazolhatóan, akárcsak a németeknél, 90 százalékban az illegális bevándorlókhoz köthetők.

Átvizsgálnák a mobilokat is 

Herbert Kickl, az új osztrák belügyminiszer felvetette azt is, hogy bele kellene nézni a migránsok telefonjaiba, és elemezni azt, valamint kötelező röntgenvizsgálatnak is alá vetné őket, hogy könnyebben meghatározzák a korukat.

Georg Spöttle rávilágított: a mobileszközök, laptopok és egyéb hasonló eszközök vizsgálatával például azt is megtudhatják a hatóságok, hogy az illető migránsnak van-e bármilyen kapcsolata terrorszervezetekkel, vagy olyan személyekkel, akiknek kapcsolatuk van ilyen szervezetekkel. Ezenfelül például embercsempészekről is nyerhetnének adatokat, például a telefonjaik GPS koordinátáit megvizsgálva.

Egyre több bevándorló vallja magát kiskorúnak is, hogy ezzel elkerülje a kitoloncolást. A röntgenes vizsgálat például a fogvizsgálatokkal és egyebekkel is kapcsolva nagyon sokat segíthet a csalók legitim kiszűrésében, ugyanis gyakori az is, hogy 30-40 éves férfiak azt mondják magukról, hogy 13 évesek – ezen is változtatna az új jobboldali osztrák kormány – ismertette Georg Spöttle.

Svájc is  bekeményített

Január elsejével lépett hatályba az a szabályozás Svájcban, amely szerint azok a menedékkérők, akik az elmúlt 3 évben bármilyen szociális segélyben részesültek, soha nem válhatnának svájci állampolgárrá.

Georg Spöttle ezzel kapcsolatban kifejtette: a svájciaknak elege lett azokból a bevándorlókból, akik évek óta nem dolgoznak, csak segélyeken élnek, és kibekkelik azt az időszakot, amíg állampolgárokká válhatnak, ami 12 év volt eddig.