Nagy felháborodást váltott ki Trump

 

Az amerikai elnök a bevándorlók anyaországaival kapcsolatos kijelentésével borzolta fel az idegeket, mely szerint „pöcegödör országoknak” nevezte az Egyesült Államokba érkező haiti, salvadori és afrikai bevándorlók szülőhazáját, miközben törvényhozókkal vitatkozott a Fehér Házban a bevándorlásról.

A haiti kormány pénteken „rasszista világnézettel” vádolta meg az amerikai elnököt, ha bebizonyosodik, hogy valóban ilyen kifejezést használt. Az elnök szokása szerint Twitter-üzenetben reagált az általa keltett újabb felzúdulásra, amely megnehezíti a helyzetét, amikor kompromisszumot keres a kongresszusban a bevándorlás kényes kérdésében – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség. „A nyelvezet, amelyet a találkozón használtam, kemény volt, de nem ezeket a szavakat használtam”  állította Trump. Néhány perccel később a tanácskozáson jelen lévő Dick Durbin demokrata párti szenátor közölte, hogy az elnök többször is a „szarfészek” kifejezést használta.

Dick Durbin demokrata párti szenátor (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Dick Durbin demokrata párti szenátor (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

John Feeley, az Egyesült Államok panamai nagykövete, karrierdiplomata és a haditengerészet volt helikopterpilótája lemondott tisztségéről. Közölte,  hogy nem tudja tovább szolgálni Donald Trump elnököt. A haiti kormány pénteken elítélte a „visszataszító és alantas” szavakat, amelyek – ha az elhangzásuk bebizonyosodik –, mindenféle szempontból „elfogadhatatlanok, mert egy primitív és rasszista világnézetről tanúskodnak”. Magyarázatot kérve bekérették a külügyminisztériumba az amerikai nagykövetet.

Hivatalos tiltakozó levél az USA-nak

A salvadori külügyminiszter, Hugo Martínez hivatalos tiltakozó levelet küldött az Egyesült Államoknak. Twitter-üzeneteiben a salvadori diplomácia feje emlékeztetett népe erőfeszítéseire, amikor Salvador segítséget nyújtott a Pentagon helyreállítási munkáihoz a 2011. szeptember 11-i terrortámadások után, illetve New Orleans újjáépítéséhez a Katrina hurrikán után. Afrikában szintén haragot és keserűséget váltott ki a kijelentés. Az Afrikai Unió „sértőnek” nevezte az elnök megjegyzését.

Donald Trump, amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Botswana kormánya, amely a külügyminisztériumba kérette az amerikai nagykövetet, hogy tudassa vele az elégedetlenségét, úgy vélte, hogy az amerikai elnök szavai „csapást” mértek Washington és az afrikai országok diplomáciai kapcsolataira. Számos afrikai osztott meg a közösségi portálokon felhőkarcolókat, illetve országa szép tájait ábrázoló fotókat a #shithole hashtag alatt (ezt az angol szót használta Donald Trump).

A The Washington Post című amerikai lap több, nevének elhallgatását kérő forrásra hivatkozva közölte, hogy az elnök így fogalmazott: „Miért mindenki a szarfészek országokból jön hozzánk?”, majd azt sugalmazta, hogy inkább olyan országokból kellene „behozni” bevándorlókat, mint Norvégia, amelynek kormányfőjét szerdán fogadta a Fehér Házban. A szövegkörnyezetből egyértelmű volt, hogy Donald Trump kikre célzott, a törvényhozókkal ugyanis éppen a természeti katasztrófák elől Haitiból és Salvadorból érkezőknek átmenetileg megadott tartózkodási engedély visszavonásáról tanácskozott.