Német lap: Megállapodás született a családegyesítési jog korlátozásáról

 

Megállapodásra jutottak a Németországot 2013 óta kormányzó nagykoalíció megújításáról tárgyaló pártok az oltalmazottak családegyesítési jogának további korlátozásáról – jelentette szerdán a Bild című német lap.

Az oltalmazott státuszt szerző menedékkérők családegyesítési jogának jövője a kormányalakítási tárgyalások egyik leginkább vitatott kérdése. A Bild szerint a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) álláspontja érvényesül, így továbbra is fenntartják a két éve bevezetett ideiglenes szabályt, miszerint a menekültügyi rendszer túlterhelődésének megelőzése érdekében az oltalmazottak nem kezdeményezhetik a családegyesítést.

Azonban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elérte, hogy kivételes esetekben mégis lehetséges a szülőkből és kiskorú gyermekekből álló úgynevezett magcsaládra vonatkozó családegyesítés. A kivételeket szabályozó előírásokat később dolgozzák majd ki – írta a Bild, hozzátéve, hogy az idő sürget, mert ha a törvényhozás nem lép, az idén március közepén megszűnik a családegyesítési jog felfüggesztése és visszaáll a régi rendszer, amelyben a menekültek mellett az oltalmazottak is kezdeményezhetik, hogy a magcsaládhoz tartozó rokonaik Németországba költözzenek.

A CDU/CSU pártszövetség és az SPD egyeztetéseiről kiszivárgott további sajtóértesülések szerint megállapodtak a többi között arról is, hogy kidolgoznak egy bevándorlási törvényt, amely a menekültügytől függetlenül szabályozza majd, hogy az Európai Unión kívülről, az úgynevezett harmadik országokból milyen feltételek mellett lehet beköltözni Németországba.

Berlin, 2018. január 7. Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután a Németországot 2013 óta kormányzó nagykoalíció megújításáról szóló tárgyalásra érkezett a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) berlini székházába 2018. január 7-én. A Kereszténydemokrata Unió (CDU), a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egyaránt 13 fős küldöttsége a tervek szerint öt napon keresztül folytat előzetes egyeztetést egy újabb közös kormány megalakításáról. (MTI/EPA/Omer Messinger)

Berlin, 2018. január 7.
Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután a Németországot 2013 óta kormányzó nagykoalíció megújításáról szóló tárgyalásra érkezett a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) berlini székházába 2018. január 7-én. A Kereszténydemokrata Unió (CDU), a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egyaránt 13 fős küldöttsége a tervek szerint öt napon keresztül folytat előzetes egyeztetést egy újabb közös kormány megalakításáról. (MTI/EPA/Omer Messinger)

Megállapodtak arról is, hogy 15 ezer fővel növelik a rendőrök számát, és tovább erősítik a szövetségi és tartományi biztonsági szervek közös terrorelhárító központját (GTAZ), egyebek mellett egy egységes adatbázis kifejlesztésével.

A csütörtökig tartó úgynevezett szondázó, puhatolózó tárgyalás után a pártok külön-külön döntenek arról, hogy érdemes-e hivatalos koalíciós tárgyalást kezdeni. Ha nem sikerül megállapodni a közös kormányzásról, kisebbségi kormányt alakíthat a tavaly szeptemberi Bundestag-választáson győztes CDU/CSU, vagy előrehozott választást tartanak.

A szociáldemokraták január 21-én rendkívüli kongresszuson döntenek majd arról, hogy továbblépjenek-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába. Amennyiben sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val.

Az új kormány így várhatóan húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne a 2005-2009-es és a 2013-2017-es ciklus után a harmadik nagykoalíció Angela Merkel vezetésével, és a negyedik Merkel-kormány.