Trump beszélni akar Kimmel

 

Az amerikai elnök kijelentette, hogy "feltétlenül" beszélni akar telefonon Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, és reményét fejezte ki, hogy kedvezően alakulnak a két Korea között tárgyalások.

Észak-Korea pénteken egyezett bele, hogy hivatalos tárgyalásokat tart a jövő héten Dél-Koreával – két év óta első ízben -, néhány órával az után, hogy Washington és Szöul megállapodott: elmarad az Egyesült Államok és Dél-Korea szokásos évi közös hadgyakorlata, amely idén a februári phjongcshangi téli olimpia idejére esett volna.

Donald Trump amerikai elnök. (MTI/EPA/ISP pool/Olivier Douliery)

Donald Trump amerikai elnök. (MTI/EPA/ISP pool/Olivier Douliery)

A Camp David-i elnöki rezidencián újságírók kérdésére válaszolva Trump helyi idő szerint szombaton kijelentette: tárgyalni akar Kim Dzsong Unnal, de nem előfeltételek nélkül. “Mindenképpen meg kellene tennem. Ezzel egyáltalán nincs gondom” – mondta az elnök.

Donald Trump és Kim Dzsong Un többször is sértegette egymást, amióta az amerikai elnök hivatalba lépett. Trump “rakétás emberkeként” emlegette a phenjani diktátort az észak-koreai kísérleti atomrobbantások és ballisztikusrakéta-kísérletek miatt. Az észak-koreai vezetőnek a héten tett kijelentésére, amely szerint atomgomb van az íróasztalán, kijelentette, hogy az övé nagyobb.

A két Korea közötti tárgyalások várhatóan a februári téli olimpiáról és a két ország közötti kapcsolatokról szólnak majd. Észak-Korea vasárnap bejelentette annak az öt vezetőnek a nevét, akik Phenjant képviselik a tárgyalásokon, miután Szöul szombaton közzétette az őt képviselők névsorát – közölte a dél-koreai újraegyesítési minisztérium.

Az észak-koreai küldöttség élén Li Szon Gvon, a két Korea közötti ügyekért felelős phenjani hivatal vezetője áll majd.