Szabadon engedik a politikai foglyokat Etiópiában

 

Hajlemariam Deszalegn etióp miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy szabadon engedik a politikai foglyokat, és bezáratják a fogolytábort, amelyben jelenleg fogva tartják őket, hogy „szélesítsék a demokratikus teret mindenki számára”.

„A büntetőeljárásban érintett és az őrizet alatt álló politikai foglyok kiszabadulnak (…), a hírhedt Maekelavi fogolytábort pedig bezárják és múzeummá alakítják át” – jelentette be az etióp miniszterelnök.

Afar tartomány, 2011. 2011-ben készített kép, amelyen turisták mennek le az Erta Ale tűzhányóról, a Danakil-sivatagban, Etiópia északkeleti részén, Afar tartományban. Az etióp kormány szóvivője 2012. január 18-án bejelentette, hogy fegyveresek megöltek két magyar, két német és egy osztrák turistát, két német és két etióp állampolgárt pedig elraboltak az Afar tartományban lévő Erta Ale tűzhányó közelében a 2012. január 17-re virradó éjjel. A kormányszóvivő szerint az eritreai kormány által kiképzett banditák elkövette támadásban egy magyar és egy olasz turista megsebesült. (MTI/EPA/Josef Friedhuber)

Jogvédő és ellenzéki csoportok Etiópiában rendszeresen követelték a politikai foglyok szabadon bocsátását, akiket – állításuk szerint – koholt vádak és pusztán eltérő véleményük miatt vettek őrizetbe a hatóságok.

A kelet-afrikai országban jelenleg fogva tartott politikai foglyok között van Bekele Gerba ellenzéki vezető is. Az ellenzéki politikusokon kívül számos, a kormányt bíráló újságírót is fogva tartanak Etiópiában.

A szélesebb körű szabadságjogokat követelő tüntetéseken a jelentések szerint az elmúlt hónapokban több százan vesztették életüket és tízezreket vettek őrizetbe Etiópiában.