Évekig maradnak még békefenntartók Boszniában

 

Az együttműködésre, az integrációra törekednek az egymással sokszor ellenséges viszonyban lévő balkáni országok, de természetesen problémák még mindig vannak, különösen igaz ez Bosznia-Hercegovinára, ahol az országot alkotó két entitás – a bosnyák-horvát, illetve a szerb területek közötti együttműködés éppen hiányzik, ez pedig megakadályozza az ország működését – ismertette Ördögh Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa a Kossuth Rádióban.

A szakértő a 180 perc című műsorban kedd reggel elmondta, történtek előrelépések az uniós integráció területén, Montenegró és Szerbia tekintetében, Bosznia-Hercegovina tekintetében az uniós tagjelöltség még tolódik, a gazdasági fejlődés és a jogállamiság tekintetében azonban szinte mindegyik országban szükségesek előrelépések – vázolta a térség országainak és az uniós integráció kapcsolatát a szakértő. De – tette hozzá – az egymással való gazdasági kapcsolatok fejlődése már előrelépést jelenthet.

Nagyon érdekes választások történtek Montenegróban és Koszovóban, utóbbiban megtörtént, hogy az egyik albán politikus a helyi szerbekkel lépett szövetségre. Albániában is érdekesen alakultak a helyi erőviszonyok, azonban ott nem történt meg a kormányváltás, ott továbbra is a baloldal kormányoz.

Az koszovói-szerb viszonyban a fagyos távolságtartás jelent meg 2017-ben, főleg a Haradinaj-ügy miatt, a két ország közötti rendezés ennek ellenére tárgyalásos szakaszba lépett, mégpedig államfői szinten. Az az igény is felmerült, hogy az orosz és az amerikai diplomácia mediátori szerepet vállaljon, ez pedig az Európai Unió kiszorulását jelentheti a két ország közötti relációból – közölte.  Szerinte Koszovóban még pár évig szükséges lesz a békefenntartó misszió jelenléte, addig biztosan, amíg nem jön létre egy koszovói haderő.

Bosznia-Hercegovinára visszatérve Ördögh Tibor ismertette: a bosnyák-horvát, valamint a szerb entitás között nincs együttműködés, így az ország működtetésének szempontjából határozatlan ideig maradnia kell a nemzetköz missziónak.