Bulgária veszi át az Európai Unió soros elnökségét

 

A kelet-balkáni állam Észtországtól veszi át, majd júliusban Ausztriának adja tovább a tisztséget – az EU-hoz tíz évvel ezelőtt, 2007-ben csatlakozott Bulgária most fogja először ellátni a félévente tagállamról tagállamra szálló tisztet.

Szófia már véglegesítette programját és annak a prioritásait: az ország elsősorban a gazdasági növekedés és a társadalmi kohézió erősítésére, a nyugat-balkáni államok integrációjára, a kontinens stabilitására és biztonságára, illetve a digitalizációra, a versenyképesség fokozására kíván majd összpontosítani. Az első területen belül kiemelték, hogy a gazdasági teljesítmény kulcsfontosságú Európa jövője szempontjából, és bár a helyzet összességében kedvező, bizonyos közös kihívásokra még megoldást kell találni, valamint vitát kell folytatni az euróövezet megreformálásáról és a következő hétéves uniós költségvetési ciklusról.

Az Európai Unió bolgár elnöksége alkalmából korlátozott számban készített érme a Bolgár Nemzeti Bank szófiai székházában 2017. december 29-én – az EU soros elnökségét Bulgária tölti be 2018. január 1-től június végéig (Fotó: MTI/EPA/Vasszil Donyev)

Az Európai Unió bolgár elnöksége alkalmából korlátozott számban készített érme a Bolgár Nemzeti Bank szófiai székházában 2017. december 29-én – az EU soros elnökségét Bulgária tölti be 2018. január 1-től június végéig (Fotó: MTI/EPA/Vasszil Donyev)

A Nyugat-Balkán kapcsán Bulgária hangsúlyozta: a térség országainak “európai perspektívára” van szükségük, és ehhez konkrét lépések, világos cselekvési tervek kellenek. A biztonságpolitika és a migrációs politika területén a bolgár kormány szerint konszenzusra kell jutniuk az EU tagállamainak. Mint rámutattak, Szófia tisztességes és hosszú távú megoldásra törekszik a menekültügyi reform terén. Figyelmeztettek ugyanakkor, hogy a krízist a gyökerénél kell kezelni, a biztonsági helyzet javításához pedig erősíteni kell a határok védelmét és az információk megosztását a tagállami hatóságok között.

Emmanuel Macron francia elnök (b) fogadja Juri Ratas észt miniszterelnököt a párizsi államfői rezidencia, az Elysée-palota bejáratánál 2017. június 16-án –  Észtország július 1-jén vette át az Európai Unió soros elnöki tisztségét Máltától (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

Emmanuel Macron francia elnök (b) fogadja Juri Ratas észt miniszterelnököt a párizsi államfői rezidencia, az Elysée-palota bejáratánál 2017. június 16-án –
Észtország július 1-jén vette át az Európai Unió soros elnöki tisztségét Máltától (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

Aláhúzták emellett: Európa jövőbeli szerepe közvetlenül kapcsolódik a kontinens gazdaságának versenyképességéhez, ezért ennek javítása elengedhetetlen a belső piac, az innováció, az oktatás, a digitális kompetenciák fejlesztése által. Az elnökség nyitóeseményére a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság tagjai január 11-én Szófiába látogatnak, ahol a bolgár prioritásokról egyeztetnek. Az Európai Unióban sokakat aggodalommal tölt el, hogy Bulgáriában a tavaszi választások nyomán az ultranacionalista, szélsőjobboldali pártszövetségnek tartott Egyesült Hazafiak is tagja lett a kormánykoalíciónak. A gyűlöletkeltő üzeneteiről ismert párt négy tagját adta a kabinetnek, és így az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács két formációját is az Egyesült Hazafiak politikusai fogják vezetni a következő fél évben. Valeri Szimeonov kormányfő-helyettes például “fékezhetetlen majmoknak” nevezte a romákat, Neno Dimov környezetvédelmi miniszter, aki a környezetvédelmi tanács üléseit fogja elnökölni, pedig tagadta a klímaváltozás jelentette veszélyeket.

A rotációs elnökség az EU új alapszerződése, a 2009-ben hatályba lépett Lisszaboni Szerződés óta valamelyest veszített a korábbi jelentőségéből, főként amiatt, hogy a külügyi tanács üléseit már nem az elnöklő állam külügyminisztere, hanem az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő vezeti. A többi szakminiszteri ülésen azonban továbbra is az érintett ország feladata a napirend kialakítása, az álláspontok közelítése és a kompromisszumok elérése. Magyarország 2011 első felében töltötte be először az Európai Unió elnökségét, és 2024-ben fog ismét sorra kerülni.