A hágai főügyész szerint több embert is elítélhettek volna

 

Alapvetően elégedett a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) munkájával Serge Brammerz, a testület főügyésze, mindazonáltal a Vecernje Novosti című belgrádi napilapnak adott szerdai interjújában kijelentette: sajnálja, hogy az NT felmentett egyes horvát, koszovói és jugoszláv vádlottakat.

Serge Brammerz szerint Ante Gotovina és Mladen Markac volt horvát tábornokot, Ramush Haradinajt, az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyik vezetőjét, és Koszovó jelenlegi miniszterelnökét, valamint Momcilo Perisicet, az egykori jugoszláv hadsereg volt vezérkari főnökét el kellett volna ítélni. Mint mondta: az ügyészség elegendő bizonyítékot mutatott be, a bírák azonban nem így gondolták.

Hozzátette azonban, lényeges az is, hogy az említett esetekben bebizonyosodott, hogy bűncselekmények történtek, így a perek anyagát az egyes országok ügyészségei és bíróságai a jövőben emelt vádakban használni tudják.

A hágai Nemzetközi Törvényszék az év végén 24 évnyi tevékenység után végleg bezárja kapuit, a fennmaradt ügyeket pedig az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) veszi át.

 

Kapcsolódó tartalom