Helybenhagyták a „Moszad-ügynök” halálos ítéletét

 

Helybenhagyták egy Moszad-ügynöknek bélyegzett orvostudós halálos ítéletét Iránban, a férfit azzal vádolták, hogy információkat adott át az izraeli hírszerzésnek, a Moszadnak, és ennek következtében meggyilkoltak több vezető iráni atomtudóst – közölte hétfőn Abbász Dzsafari Dolatabádi teheráni ügyész.

Az elítélt, Ahmadreza Dzsalali svéd-iráni orvostudós a múlt héten az iráni állami televízióban vallotta be, hogy Irán nukleáris és védelmi programjáról szóló titkos adatokat adott át az izraeli hírszerzésnek.

Az elítélt állítólag számos alkalommal találkozott a Moszad ügynökeivel és bizalmas információkat adott át pénzért, illetve svédországi tartózkodásért cserébe – állította a teheráni ügyész. Dolatabádi korábban közölte azt is, hogy az elítélt mintegy 30 katonai szakértőről és atomtudósról szolgáltatott információkat a Moszadnak.

Iránban legalább négy atomtudóst gyilkoltak meg 2010 és 2012 között, Teherán álláspontja szerint a perzsa állam atomprogramjának megfékezése érdekében.

A Moszad-ügynök jelzőt Dolatabádi ragasztotta Dzsalalira még októberben, amikor először ismertette a halálos ítéletet, melyet kémkedésért szabtak ki a Svédországban tanult orvosra.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő közlése szerint Dzsalalit tavaly áprilisban vették őrizetbe egy családi látogatás során, hét hónapig nem engedtek hozzá ügyvédet, a bírósági eljárást pedig tisztességtelennek minősítette. Az AI szerint kicsikarták belőle a vallomást.

Dzsalalinak Svédországban él a felesége és két gyermeke. A feleség szerint férje egészsége súlyosan megromlott őrizetbe vétele óta.