Koszovóban januárban szavaznak a háborús bűnöket vizsgáló törvényszékről

 

Január 14-éig téli szünetet tart a koszovói parlament, így a koszovói háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság megszüntetéséről szóló szavazást is elhalasztották.

A voksolást a kormánypárti képviselők kezdeményezték, ám a parlament elnökségének kétszeri próbálkozásra sem sikerült összeülnie és összehívnia a képviselőház ülését, ezért a házelnök téli szünetet jelentett be. A különleges bíróság a gerillaakcióiról elhíresült Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) által az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején, valamint az 1998. január 1. és 2000. december 31. között elkövetett, feltételezett háborús bűnöket vizsgálná.

Az UCK tettei máig vitatottak, még azzal is megvádolták, hogy szervkereskedelmi hálózatot szervezett, amelynek keretében fogságba ejtett, elrabolt szerb és albán nemzetiségű embereket csonkítottak, illetve gyilkoltak meg.

Dick Marty az Európa Tanács megbízottjaként 2010-ben készített jelentést a szervkereskedelmi ügyről, amellyel kapcsolatban Hashim Thaci koszovói köztársasági elnök neve is felmerült. Thaci mellett az UCK vezető tagja volt Ramush Haradinaj miniszterelnök, valamint Kadri Veseli házelnök is.

A bíróság felállítását az Isa Mustafa vezette előző kormány idején szavazta meg a parlament. A jelenlegi miniszterelnök, Ramush Haradinaj pártja pedig akkor ellene szavazott, és most is ez a párt, a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) kezdeményezte a voksolást a bíróság felállításának visszavonásáról, immár kormányzati pozícióból.

Az AAK képviselőinek kérvényét a háborús veteránok 15 ezer támogatói aláírásával együtt adták át. A veteránok állítólag azt szeretnék, ha a különleges bíróság felállításának feltételeiről újra szavaznának vagy ha úgy módosítanák az erről szóló törvényt, hogy a bíróság ne csak albán nemzetiségű egykori katonák felett ítélkezzen.

A pristinai sajtó szerint azért most kezdeményezték a bíróság megszüntetéséről vagy felállításának visszavonásáról szóló voksolást, mert a testülethez megérkeztek az első vádiratok, és a vádlottak között állítólag Hashim Thaci és Ramush Haradinaj is szerepel.

A különleges bíróság megszüntetéséhez a 120 képviselő több mint felének szavazatára van szükség. A voksolást azonban – az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség tiltakozása mellett – Isa Mustafa volt miniszterelnök pártja, valamint az ultranacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) is ellenzi.

Kadri Veseli házelnök bejelentette, a téli szünet után újra megpróbálják összehívni a parlamentet, hogy a bíróságról szavazzon.