Merkel elismerte, hogy vannak no-go zónák Németországban

 

Bajorországban nincsenek no-go zónák, Németország más részein azonban vannak – ismerte el a német kancellár a bajor CSU hétvégi kongresszusán. Azt is megígérte: azon lesznek, hogy felszámolják ezeket, és mindenhová be merjenek menni a rendőrök és a tűzoltók – írja az Azonnali.hu

„Ha hiszik, ha nem, én örülök, hogy itt lehetek” – kezdte beszédét a német kancellár a bajor CSU kongresszusán. Angela Merkel hosszasan taglalta, hogy az elmúlt két év mennyi nehézséget hozott a CSU és a CDU együttműködésében, főként a menekültválság kezelése terén. Mindez nem csupán a kancellár, de a CSU népszerűségét is igénybe vette: a bajor párt a nagy német anyapárthoz hasonlóan a szeptemberi parlamenti választáson az elmúlt évtizedek egyik leggyengébb eredményét hozta, főként az euroszkeptikus-bevándorlásellenes AfD megerősödése miatt.

A CSU-ban a választást követően felforrósodott az évek óta tapintható Seehofer és Söder ellentéte. Markus Söder bajor pénzügyminiszter soha nem titkolta, hogy ő akar lenni a CSU, és ezáltal Bajorország mindenható ura. A frankföldi politikus ambícióinak eddig csak egy ember állt ellen: Horst Seehofer CSU-elnök és bajor miniszterelnök, aki riválisát nemegyszer alkalmatlannak nyilvánította. Seehofer a választást követően időhúzásra játszott, ám végül nem kerülhette el, hogy megossza hatalmát ősi ellenségével.

Berlin, 2017. augusztus 29. Angela Merkel német kancellár érkezik a hagyományos évenkénti nemzetközi sajtótájékoztatójára Berlinben 2017. augusztus 29-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatója (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Merkel ezek mellett elmondta, Seehofer marad a pártelnök, Söder pedig tavasszal átveszi a tartományi miniszterelnökséget. A CDU és a CSU vártnál gyengébb választási eredményére utalva Merkel azt mondta, nehéz időkön vannak túl, és az elkövetkező hónapokban az lesz a fő feladatuk, hogy megmutassák: tényleg képesek megoldani azokat a kérdéseket, amik az embereket megmozgatják.

A teljes cikket ide kattintva elolvashatja.