A NATO aggódik az orosz rakétarendszer miatt

 

A NATO-tagországok szerint az új orosz cirkálórakéta-rendszer sérti az 1987-ben, a hidegháború idején a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről (INF) megkötött szerződést.

„A szövetségesek azonosítottak egy olyan orosz rakétarendszert, amely komoly aggodalmakat vet fel” – áll az észak-atlanti szövetség közleményében. „A NATO felszólítja Oroszországot, hogy alapos és átlátható magyarázatot adjon ezekre az aggodalmakra, és lépjen aktív műszaki párbeszédre az Egyesült Államokkal”. Az Egyesült Államok szerint Oroszország olyan szárazföldi indítású cirkálórakéta-rendszert fejleszt ki, amely révén Oroszország képes lehet rövid úton Európára nukleáris csapást mérni, s ezzel megsérti az 1987-es szerződést. Az aggodalmak az új 9M729 típusú (amerikai besorolás szerint SSC-8) orosz rakétára vonatkoznak.

Key Bailey Hutchinson, az Egyesült Államok NATO-nagykövete (Forrás: YouTube)

Key Bailey Hutchinson, az Egyesült Államok NATO-nagykövete (Forrás: YouTube)

Az Egyesült Államok NATO-nagykövete, Key Bailey Hutchinson külön közleményben szögezte le: „Oroszország magatartása komoly aggodalmakat ébreszt”. A nagykövet emlékeztetett, hogy Washington négy éve próbál tárgyalni Moszkvával az FNI-t megsértő cirkálórakéta-rendszerről, de az orosz vezetők elutasították, hogy konstruktív párbeszédet kezdjenek az Egyesült Államokkal. A NATO által hangoztatott aggodalmak tovább növelik a feszültséget Moszkva és a Nyugat között, amely amúgy is elég feszült a dél-ukrajnai Krím félsziget annektálása és az amerikai választási kampányba orosz számítástechnikai beavatkozásra vonatkozó vádak miatt – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

A NATO-közleményt azután adták ki, hogy Oroszország és az Egyesült Államok a héten Genfben találkoztak az Egyesült Államok és a Szovjetunió között megkötött megállapodás 30. évfordulója alkalmából. Washington 2016-ban szögezte le, hogy Oroszország megsérti a szerződésben foglalt kötelezettségeket, amely előírja, hogy a felek „nem birtokolhatnak, nem állíthatnak elő és nem végezhetnek kísérleteket 500-5500 kilométeres hatótávolságú szárazföldi indítású cirkáló rakétával”, illetve nem birtokolhatnak és nem állíthatnak elő ilyen rakéták indítására alkalmas berendezéseket.

Egy Iszkander-M taktikai rakéta a Zapad (Nyugat) 2017 elnevezésű orosz-fehérorosz hadgyakorlaton az oroszországi Leningrád régióban lévő Luga gyakorlótéren 2017. szeptember 18-án –  képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Konsztantyin Alis/Orosz védelmi minisztérium)

Egy Iszkander-M taktikai rakéta a Zapad (Nyugat) 2017 elnevezésű orosz-fehérorosz hadgyakorlaton az oroszországi Leningrád régióban lévő Luga gyakorlótéren 2017. szeptember 18-án – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Konsztantyin Alis/Orosz védelmi minisztérium)

Oroszország azzal érvel, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer sérti meg a szerződést. Az Obama-kormányzat korábban igyekezett rábírni Moszkvát, hogy tartsa be az INF-szerződést, de törekvése szemmel láthatóan kevés sikerrel járt. A Ronald Reagan amerikai és Mihail Gorbacsov szovjet elnök által aláírt szerződés értelmében mintegy 2700, 500 és 5500 kilométer közötti hatótávolságú rakétát semmisítettek meg. Az orosz külügyminisztérium a múlt héten közölte, hogy kész tárgyalni az Egyesült Államokkal a szerződés megtartásáról, és eleget tesz a kötelezettségeinek, ha az Egyesült Államok is így jár el. Az INF-szerződés 30. évfordulója alkalmából kiadott a múlt héten kiadott közleményben Moszkva úgy ítélte meg, hogy „az ultimátumok és szankciók nyelve” elfogadhatatlan.