Az Egyesült Államok szerint iráni rakétát lőttek a jemeni lázadók Rijádra

 

Iráni gyártmányú volt a november 4-én a jemeni húszi lázadók által Szaúd-Arábiára kilőtt rakéta - mondta csütörtökön Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Irán ugyanakkor határozottan elutasította ezt az állítást.

“Itt vannak mögöttem a rakétából összeszedett törmelékek” – jelentette ki Haley. “Iránban gyártották, majd elküldték a jemeni húszi lázadóknak (…) Ők ezután egy kereskedelmi repülőtérre lőtték ki, ártatlan polgári személyek százait ölhette volna meg Szaúd-Arábiában – tette hozzá Haley.

A nagykövet sajtóértekezletén leszögezte: az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy nemzetközi szövetséget hozzon létre Irán visszaszorítására.

Nikki Haley egy amerikai katonai támaszponton tartott sajtótájékoztatót rakétából származó roncsok és drónok között, amelyekkel állítása szerint az Egyesült Államok térségbeli szövetségesei ellen intéztek támadást. “Ez rettenetes, abba kell hagyni!” – szögezte le.

“Ez nem csak (a Teherán és a hat nagyhatalom között megkötött) atomszerződés kérdése (…) Irán azt hiszi, hogy mindenhez joga van” – mondta a nagykövet, hozzátéve, hogy Irán megsértette az ENSZ-nek a nukleáris megállapodást magában foglaló 2231-es számú határozatát, amely megtiltja számára, hogy öt éven át ballisztikus rakétákat árusítson.

A nagykövet szerint a törmelékeket Szaúd-Arábia gyűjtötte össze és “adta kölcsön” az Egyesült Államoknak, de azt nem tudta megmondani, hogy minden darabot ugyanabban az időpontban gyűjtöttek-e össze.

Arra a kérdésre, hogy mikor történhetett a rakéták eladása, a nagykövet nem tudott válaszolni, de ragaszkodott ahhoz az állításához, hogy a bemutatott anyag szerinte “cáfolhatatlanul” Iránból származik.

Az iráni ENSZ-képviselet közleményében határozottan visszautasította Nikki Haleynek a rakéta eredetére vonatkozó kijelentését, mondván, hogy az “mondvacsinált bizonyítékokon alapszik”.

“Ezek az állítólagos bizonyítékok, amelyeket ma nyilvánosságra hoztak, ugyanúgy előre gyártottak, mint amelyeket más alkalmakkor nyújtottak be” – áll a közleményben.