Visszakérik Soros támogatását az ír Amnesty Internationaltől

 

Az ír Amnesty International köteles visszafizetni a Soros-alapítványtól az abortusz elterjesztésére törvénytelenül kapott 137 000 eurót.

A CitizenGO elérte, hogy az írországi Amnestynek Internationalnek vissza kell fizetnie 137 000 törvénytelenül kapott eurót, amit Soros György Nyílt Társadalom Alapítványától kapott azzal a céllal, hogy Írországban is elkezdődjön a halál kultúrája.

A Soros György által finanszírozott akció az abortuszszabályozás liberalizációjának kikényszerítéséről szól. Azonban az ír választási törvény a külföldi befolyásszerzés megakadályozásának érdekében 100 dollár fölött tiltja a civil szervezetek támogatásának elfogadását, ezért az illetékes államigazgatási szerv az ügy megvizsgálása után arra jutott, hogy az Amnesty International tilalmas politikai tevékenységet folytatott.

Az Amnesty International szervezet sok esetben támadja az emberi jogokat ahelyett, hogy védelmezné azokat. Jó példa erre a jogvédő szervezet abortusz vagy prostitúció melletti kampányai, melyekkel Soros György egy hároméves terv keretében akar nyomást helyezni a dublini kormányra és az életvédő országok törvényeire. Erre a tavaly kiszivárogtatott DCLeaks-dokumentumok alapján derült fény, a terv végrehajtására pedig komoly támogatást, azaz nagyjából 43 millió forintot kapott az ír Amnesty International a Nyílt Társadalom Alapítványtól.

 

Megszegte a választási törvényt az Amnesty

A bökkenő csak az volt, hogy az 1997-es ír választási törvény tiltja, hogy egy civil szervezet 100 eurónál nagyobb összegű, politikai célra szánt külföldi támogatást fogadjon el anélkül, hogy státusa változását bejelentené. Ha ennél nagyobb összegű politikai célú támogatást kap egy szervezet külföldről, akkor onnantól kezdve harmadik félnek számít, és szigorúbb szabályok vonatkoznak rá a külföldi befolyásszerzés megakadályozása érdekében.

Az Amnesty International azzal érvelt, hogy nem politikai célra kapta a támogatást, mindeközben a szervezet honlapján büszkén hirdette a Soros-alapítványtól az „Itt az idő. Töröljék el a 8. alkotmánymódosítást” kampányra kapott támogatást, amelynek célja már a nevében is benne van: eltörölni az alkotmány anyát és gyermekét egyaránt védő 8. módosítását.

A CitizenGO munkatársai viszont leszögezték: a törvényt az Amnestynek is be kell tartani, ezért petíciót indítottak, amelyben arra kérték az illetékes államigazgatási szervet, hogy vizsgálja ki az ügyet, és ha törvénysértést állapít meg, kötelezze a szervezetet a politikai célra kapott támogatás visszafizetésére.

Vissza kell fizetni a 43 milliót

Miután az Amnesty maga tette közzé, hogy itt valójában politikai támogatásról van szó, aminek célja Írország törvényeinek megváltoztatása az abortuszok legalizálása érdekében, az illetékes szerv nem is dönthetett másképp. A Standards in Public Office Commission (SIPOC) a törvény alapján elrendelte, hogy az Amnestynek vissza kell fizetnie a Nyílt Társadalom Alapítványtól kapott 137 000 eurót.

Az Amnesty Írország elnöke csalódottságának adott hangot, és egy vasárnapi napilapban elpanaszolta, hogy az államigazgatási szerv a CitizenGO petícióját aláíró emberek leveleinek nyomására cselekedett úgy, ahogy. Az Amnesty igazgatója a cikkben részletesen kifejtette a CitizenGO működésének lényegét: „Tudjuk, hogy a múlt év során a SIPO 1300 e-mailt kapott egy külföldi weboldalról. Amikor valaki aláír egy petíciót, levelet küld a SIPO-nak.”

Az Amnesty európai feje azt kifogásolta, hogy olyanok használták ellenük a fent említett törvényt, akik ellenzik az abortuszt és az azonos neműek házasságát – ezzel minden bizonnyal a CitizenGo munkatársaira utaltak. A CitizenGo viszont rámutatott, hogy az Amnesty ezzel a kritikával a jog és az igazság őrének állítja be magát, és úgy gondolják, hogy csak ők mondhatnak véleményt az abortuszról és az egyneműek házasságáról. A CitizenGO kiemelte, hogy amennyiben az Amnesty visszautasítja a támogatás visszafizetését, ez a lépés még börtönbüntetést is vonhat maga után.

Nyomozás az Amnesty írországi szervezeténél

Az Amnesty International írországi szervezeténél bűnügyi nyomozás indult, miután nem fizették vissza azt a pénzt, melyet a Soros György által támogatott Nyílt Társadalom Alapítványoktól kaptak – írta a The Times. A cikkben szerepel, hogy az emberi jogi szervezetnek 137 ezer eurót kellene visszautalnia, mert annak elfogadása megsérti a politikai célra nyújtott, tengerentúli felektől érkező támogatásokra vonatkozó törvényt.

Az Amnesty írországi vezetése kijelentette, hogy nem adják vissza a pénzt, hiszen az indoklás ellentmond a kormány saját politikájának. Szerintük ugyanis Dublin is ad pénzt más országoknak emberi jogi programok megvalósítására. Az írországi Amnesty International a pénzt a szigorúnak vélt abortusztörvények elleni kampány végigvitelére kapta a Nyílt Társadalom Alapítványoktól.

A Soros-szervezet tavaly bejelentette, hogy szeretné visszavonatni azt az alkotmánymódosítást, amely az abortusz kapcsán ugyanolyan jogokat biztosít egy beültetett embriónak, mint a várandós nőnek.