Legfölsőbb szintű bolgár-román-görög-szerb találkozó volt Belgrádban

 

Főként infrastrukturális témákról, például a vasúti összeköttetés fejlesztéséről tárgyalt Belgrádban Bojko Boriszov bolgár, Alekszisz Ciprasz görög és Mihai Tudose román miniszterelnök Aleksandar Vucic szerb elnökkel szombaton. A négy politikus közös sajtótájékoztatóján elhangzott: folyamatosan nő a kereskedelmi áruforgalom a négy ország között, mindazonáltal a gazdasági kapcsolatok további erősítésén dolgoznak. A „balkáni visegrádi négyek csoportjának” is nevezett együttműködés pedig példaként szolgálhat más országok számára is – szögezték le.

A négy fél célja az, hogy fejlessze az együttműködést a közlekedés, az infrastruktúra és az energetika terén. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök ezekről szólva rámutatott, hogy már épül az Azerbajdzsánból Görögországba irányuló gázvezeték, és az a terv, hogy ezt összekössék a térségben már létező vagy épülő más vezetékekkel.

A házigazda a szerb elnök, Aleksandar Vucic volt.. EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Emellett azt tervezik, hogy a görög kikötőket vasúton kötik össze Burgasszal, Várnával és Bukaresttel, valamint Belgráddal és Szófiával, a várakozások szerint pedig ezek a vasútvonalak néhány éven belül használhatóvá válnak.

Hozzáfűzte, itt az ideje annak, hogy az Európai Unió kijavítsa egy korábbi hibáját, vagyis azt a módot, ahogyan korábban a Balkánnal bánt. Aláhúzta: Szerbiának az európai családban van a helye, és ez az egyik üzenete is a szombati találkozónak, amelyen három uniós és egy tagságra váró ország vezetője vett részt.

Mihai Tudose román kormányfő szerint az európai integrációhoz elengedhetetlen a közlekedés és az energetika fejlesztése, emellett pedig kulturális együttműködésre is szükség van.

A házigazda Aleksandar Vucic kiemelte, a bolgár, a román és a görög miniszterelnökkel arról is tárgyalt, hogyan lehetne felgyorsítani Szerbia európai integrációját. Bulgária pedig arra tett ígéretet, hogy a jövő év első felében – mint az Európai Unió soros elnöke – azon dolgozik majd, hogy Belgrád integrációja gyorsabban haladjon az eddigieknél.

Aleksandar Vucic hozzátette: arra számít, hogy a négyoldalú találkozók fellendítik a gazdaságot, például a vállalkozók többet fektetnek majd be az érintett országokban.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök szerint a balkáni országoknak be kell bizonyítaniuk, hogy tanultak a múltból, és már nem az ellenségeskedés, hanem az együttműködés és a baráti kapcsolat fenntartása a cél.