Szijjártó: A betelepítési kvóta ellentétes a józan ésszel

 

Végrehajthatatlannak nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján, arra reagálva, hogy a menekültkvóták elutasítása miatt Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárás bírósági szakaszba lép.

A politikus kérdésre azt mondta: a kormány be fogja mutatni az Európai Bíróság előtt érveit. A végrehajthatatlanság mellett azt is mondta, hogy a kötelező betelepítési kvóta teljesen ellentétes a józan ésszel, ahogyan az európai jogszabályokkal, szerződésekkel is.

A meghallgatáson nem derült ki világosan, mi az az ok, ami miatt Magyarországot egyes uniós intézmények immár 7 éve vegzálják – fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy a meghallgatásnak és a jelentésírásnak egy mozgatórugója van: alapvető kérdésben az álláspontok borzasztó távol vannak egymástól.


Első a biztonság 

Az illegális bevándorlást pozitív fejleménynek tekinti a LIBE bizottság, a magyarok pedig nem – tette hozzá, kiemelve, hogy az illegális bevándorlás veszélyes, és lehetőséget ad a terroristáknak, hogy Európába jöjjenek.

Európa biztonságának helyreállítása érdekében lépéseket kellene tenni ahelyett, hogy kipécéznek egy országot, jelen esetben Magyarországot – mondta Szijjártó Péter.

Kiemelte: semmilyen nyomásgyakorlás hatására nem változtatja meg Magyarország migrációs politikáját.

Brüsszel, 2017. december 7. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) sajtótájékoztatót tart, miután meghallgatást tartott a jogállamiság magyarországi helyzetéről az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) 2017. december 7-én. Az ülésen beszédet mondott Szijjártó Péter. Balról Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, az Európai Néppárt (EPP) alelnöke, jobbról Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára. MTI Fotó: KKM

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) sajtótájékoztatót tart, miután meghallgatást tartott a jogállamiság magyarországi helyzetéről az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) 2017. december 7-én. Az ülésen beszédet mondott Szijjártó Péter. Balról Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, az Európai Néppárt (EPP) alelnöke, jobbról Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára (MTI-fotó: KKM)

Megkérdőjelezhetetlen a jogállamiság 

Azt is mondta, hogy nem hallott egyetlen olyan konkrét kérdést sem, amely képes lett volna megkérdőjelezni a magyarországi demokráciát és jogállamiságot.

Jövő áprilisban mindenkinek meglesz a lehetősége arra, hogy kifejezze véleményét – ez a jog 1991 óta biztosítva volt, és a jövőben is biztosítva lesz – fogalmazott Szijjártó Péter.

Csak a tendert írták ki 

A Budapest–Belgrád közötti vasútvonallal kapcsolatos tender kihirdetése megtörtént, de semmilyen kötelezettséget nem vállalt senki arra, hogy úgy engedjen be munkásokat, hogy az ne a hatályos törvények betartásával történne – mondta a külügyminiszter kérdésre válaszolva.

Megjegyezte: a külföldi nagyvállalatok Magyarországon számos külföldi állampolgárt alkalmaznak.