Brexit: „még nem szállt fel a fehér füst”

 

Theresa May brit kormányfőnek vasárnapig van ideje új javaslatokkal előállni az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának (Brexit) főbb kérdéseiről, hogy a jövő heti EU-csúcson jóváhagyhassák a bennmaradó tagállamok vezetői az egyeztetések második szakaszának megkezdését – közölte az Európai Bizottság vezető szóvivője csütörtökön.

Margarítisz Szkínász a testület napi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy jelenleg is folynak a tárgyalások a felek között, azonban egyelőre nem sikerült megállapodásra jutni minden kérdésről. „Még nem szállt fel a fehér füst” – mondta a pápaválasztásoknál szokásos eljárásra utalva.

Theresa May brit miniszterelnök még egy pár napot alhat a javaslataira (Degl'Innocenti)

A szóvivő cáfolta a határidő kitolásáról szóló sajtóhíreket, és elmondta, a brit kormányfőnek még a héten vissza kellene térnie Brüsszelbe kormánya friss javaslataival, de ebbe a vasárnap is beletartozik. „Minden egyes elvesztegetett nap tovább nehezíti a Brexit folyamatát” – fogalmazott. Szakértők szerint a brit kormányfő hétfői brüsszeli látogatásán már úgy tűnt, hogy közel az egyezség, de a várakozások ellenére végül nem sikerült megállapodni a Demokratikus Unionista Párt nevű britpárti északír párt ellenállása miatt.

A britek távozása után is az unióban bennmaradó huszonhét tagállam vezetői jövő heti csúcsértekezletükön fognak dönteni arról, szerintük történt-e már elegendő előrehaladás ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a második egyeztetési szakaszra, a jövőbeli kapcsolatrendszer kérdéseire.