Az új cseh vezetés is értelmetlennek tartja a brüsszeli kvótákat

 

Az új cseh kormányfő tárgyalni kíván az Európai Bizottsággal, hogy az vonja vissza a menekültkvóták miatt az Európai Bírósághoz benyújtott beadványát. Andrej Babis szerint ma már világos, hogy a kvóták értelmetlenek és csak a szélsőséges pártok malmára hajtják a vizet.

A Csehország, Lengyelország és Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásról elmondta, hogy „a döntés és főleg annak időzítése nagyon szerencsétlen, tekintettel a csehországi belpolitikai fejleményekre”, amellyel arra utalt, hogy csak szerdán nevezték ki kormányfőnek, és felhatalmazást a brüsszeli tárgyalásokra hivatalosan csak december 13-án kap, amikor Milos Zeman államfő kinevezi az új cseh kormányt. Az EU-tagországok miniszterelnöki találkozóját december 14-én és 15-én tartják Brüsszelben.

Andrej Babis (MTI/EPA/Martin Divisek)

Milos Zeman cseh köztársasági elnök is bírálta Brüsszel döntését. Jirí Ovcácek elnöki szóvivő szerint Milos Zeman az Európai Bizottság döntését ismételten a belügyekbe való beavatkozásnak és az egyes tagállamok szuverenitását sértőnek minősítette.