Spöttle: Több ezer euróhoz is hozzájuthatnak az illegális migránsok

 

Továbbra is mágnesként vonzza a menekülteket Németország – írja a Die Welt. Az idei első fél évben több menedékkérelmet bíráltak el, mint az unió összes többi országában együttvéve.

Idén már annál is többen kértek menedékjogot Németországban, mint amennyien a Frontex szerint átkeltek a tengeren – mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Hozzátette: feltehetően olyan illegális bevándorlókról van szó, akik eddig más országokban voltak, de kiutasították őket, vagy kiutasítás vár rájuk. Bevett szokás, hogy ilyenkor hamis adatokkal frissen érkezett menekülteknek adják ki magukat. Ráadásul több ezer euróhoz is hozzájuthatnak, mert több helyen veszik fel a segélyt – magyarázta a szakértő.

Akik megrekedtek a balkáni útvonalon, még mindig hisznek abban, hogy Angela Merkel hívta őket, és nem értik, hogy Szerbia, Macedónia és Magyarország miért nem engedi át őket. Azt remélik, hogy csodás jövő vár rájuk – de nyelvtudás és végzettség nélkül ez nem így lesz – fogalmazott Georg Spöttle.

Arról is beszélt, hogy egy menekült a regisztráció idején 140 eurós alapsegélyt kap,  majd később 340 eurót kapnak személyenként – a felnőttek mellett a gyerekek is.

Mint mondta, a német liberálisoknál kiverte a biztosítékot, hogy azokat, akiknek elutasították a menedékkérelmét, továbbra is az unióban tartják, és segélyeket adnak nekik, esetenként nyelvtanfolyamot ajánlanak fel számukra.

Ezeket az embereket Németországnak esze ágában sincs hazatelepíteni – inkább integrálni próbálják őket. Erre utalnak a családegyesítési programok is: 380 ezer családegyesítő vízumot tervez kiadni Angela Merkel – fűzte hozzá Georg Spöttle.