Tömegverekedés, öngyilkossági kísérlet – több ezer migráns a görög szigeteken

 

Tizenkétezer mingráns rekedt az Égei-tenger öt szigetén, közel Törökország partjaihoz. A szigeteken élők szerint teljesen megváltozott az életük, mióta az illegális bevándorlók ott élnek közöttük. Mint mondják, összeroppan a társadalmuk a migránsok jelentette nyomás alatt. Sem az emberek, sem a gazdaság nem tud mit kezdeni ennyi emberrel. Bár a török parti őrség már több ezer illegális bevándorló átkelését akadályozta meg a tengeren, a nyomás – úgy tűnik – nem csökken, és egyre több az incidens is.

Az M1 újvidéki tudósítója elmondta, az elmúlt másfél napban is több incidens történt, elsősorban a szerb–horvát határ közelében.

Kedd hajnalban a szerb oldalon, Sid külvárosában csapott össze tíz afgán illegális bevándorló tizenöt észak-afrikai, algériai és líbiai migránssal. Tulajdonképpen tömegverekedés alakult ki, késekkel támadtak egymásnak.

Bár az afgánok öttel kevesebben voltak, a tömegverekedés „végeredménye” az lett, hogy öt észak-afrikai szenvedett könnyebb, két algériai és egy líbiai súlyos sérüléseket – mondta a tudósító.

Az incidens után nyolcvan illegális bevándorló döntött úgy, hogy önként vonulnak befogadó központokba – ilyenre soha nem volt még példa.

Idomeni, 2016. március 28. A görög-macedón határ megnyitását követelik migránsok lezárva az Evzoni határátkelő felé vezető utat macedón határ mellett fekvő Idomeni görög faluban 2016. március 28-án. Ezrek rekedtek a határ görög oldalán, mert Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia lezárta határait a bevándorlók előtt. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Képünk illusztráció (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Öngyilkossági kísérletet hajtott végre egy migráns

Kedden délután egy 23 éves férfi vetette magát a Szávába, öngyilkosságot próbált meg elkövetni, azonban életét annak köszönheti, hogy a közelben tartózkodó horgászok a csónakjaikkal kimentették.

A Dunán való átkelés közben pedig egy illegális bevándorló a folyóba esett, egyelőre az ügyről annyi információt közöltek, hogy a holttestet elsodorta a víz. A határon történt incidensről azonban sem a horvát, sem a szerb fél nem közölt több információt.

Folyamatosan érkeznek a bevándorlók a görög szigetekre

Továbbra is több ezer illegális bevándorló érkezett a görög szigetekre, összesen 3200 migráns tartózkodik jelenleg ott. Az Égei-tenger hullámai a szeles időben akár másfél-két méter magasra is felcsapnak, azonban ez sem tartja vissza a migránsokat. Az elmúlt két napban háromszáz új bevándorló érkezett a szigetekre – jelentette az M1 tudósítója.