Előrelépés a román parlamentben a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyében

 

Megtette a román parlament az első lépést az ügyészségi eljárással ellehetetlenített marosvásárhelyi katolikus iskola újraalapítása érdekében. A bukaresti szenátus elfogadta az oktatási kerettörvény módosítását, amely jogalapot teremt a parlamentnek a közbelépésre az ügyben.

A magyar–román államközi kapcsolatokban is feszültséget keltő marosvásárhelyi iskolaügy fejleményeiről beszélt Cseke Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátusi frakcióvezetője.

Elmondása szerint a katolikus líceum kapcsán azt láthattuk, hogy minden egyes próbálkozásuk helyi szinten, az önkormányzatokon, a tanfelügyelőségen, vagy akár a minisztériumon keresztül kudarcba fulladt. Mindig volt egy olyan állami intézmény, amely valamiképpen keresztbe tett ezeknek a kezdeményezéseknek.

A Római Katolikus Gimnázium épülete Marosvásárhelyen 2016. november 12-én. MTI Fotó: Boda L. Gergely

A Római Katolikus Gimnázium épülete Marosvásárhelyen (MTI-fotó: Boda L. Gergely)

Ahogy azt a frakcióvezető elmondta, nem maradt más hátra, mint hogy törvényi lehetőséget teremtsenek arra, hogy a parlament törvény által hozhasson létre kisebbségi tannyelven működő oktatási intézményt. Ez egészen eddig nem volt lehetséges, jelen esetben is csak a kisebbségi nyelven való oktatásra érvényes.

Ahogy azt Cseke Attila elmondta, a líceum szempontjából fontos volt Orbán Viktor és Liviu Dragnea, a vezető román kormánypárt elnökének egyeztetése, azonban a törvényhozás buktatói folyamatosan jelen vannak. Mint fogalmazott, jobb később, mint soha. Jelenleg a törvénytervezet kihirdetését várják – fogalmazott a frakcióvezető.

Kapcsolódó tartalom