Európa ellen van a francia elnök?

 

A hivatalba lépése óta a francia elnököt, Emmanuel Macront szokás volt „Európa bajnokának” ábrázolni. Hosszas és a nagy nyilvánosságnak is közismert sorbonne-i beszédében szeptemberben megígérte, hogy erősebbé és biztonságosabbá teszi az Európai Uniót. A várakozásokkal ellentétben – finoman szólva – nem teljesültek a programpontjai. Fél évvel a megválasztása után immáron a kritikusok egyre növekvő kórusa azzal vádolja a francia elnököt, hogy a puha protekcionizmus egyik formáját választotta, és ezzel veszélybe sodorja az európai egységes piacot – írja a Politico.

A sztrájkok között vergődő francia vezetés kényszerű lépésekre hivatkozik, ám ezek az egységes piac szelleme ellen irányulnak. Átdolgozzák a munkavállalás szabályait, a franciaországi hajógyárak esetében is új szabályozás lép életbe, és Macron tervei szerint a mezőgazdasági termékek kereskedelmében is újabb szigorításokat vezetnek be.

Emmanuel Macron (MTI/EPA/Christian Bruna)

Francia kulcspozíció

Mindaddig, amíg Nagy-Britannia az Európai Unióhoz tartozott, volt egy munkamegosztás. A szabadkereskedelem és az egységes piac egyensúlyban volt – mondta Nicolas Véron brüsszeli elemző. „Nagy-Britannia távozása, kilépése immár megváltoztatja ezt a játékot. Hollandia és Skandinávia is egyre felértékelődik. Mindemellett Franciaországnak is jelentősebb vezető szerepet kell vállalnia.”

Párizs felé lejt Macron pályája

Míg Macron szavakban az egységesülő Európa híve, addig a tettekben éppen ellene dolgozik – vélik a kritikusai egyre növő táborából –, mert a francia elnök hiába szólít fel közös európai stratégiai kultúrára, amikor intézkedéseinek zömével éppen az általa vezetett ország előnyösebb pozícióit tartja szem előtt, csak a francia érdekek mentén politizál.

Macron manőverei

Macron ellentmondásos gazdaságpolitikai manővereit nem mindenki nézi jó szemmel.
„A francia elnök, Emmanuel Macron új-régi francia törekvést kíván újjáéleszteni, nevezetesen, hogy több francia társaságot kizárjon az EU felvásárlási szabályaiból” – írta például Frits Bolkestein, a belső piacért, a vámokért és az adózásért felelős korábbi európai biztos, a Politicóban júniusban. Az Európai Bizottságban szem előtt tartják, hogy a tagországok nem hozhatnak olyan intézkedéseket, amelyek „veszélyeztethetik az unió célkitűzéseinek elérését” – tette hozzá.

Többfrontos gazdasági harc

Aztán jött a Macron-féle kampány, ami átírta az EU munkavállalókra vonatkozó szabályait, hogy lerövidítse a külföldi munkavállalás időtartamát, és megváltoztatja a szociális juttatásokat. Ez joggal dühítette fel például a közép- és kelet-európai vezetőket, akik úgy értelmezték a szándékot, mint saját nemzeti gazdasági modellek elleni támadást.

Csak a szavak

Egy emlékezetes kiszólásában a lengyel miniszterelnök Beata Szydlo azzal vádolta meg az új francia elnököt, hogy „arrogáns” és tapasztalatlan. „Talán az ő (Macron) arrogáns megjegyzései a politikai tapasztalat hiányából erednek”– mondta epésen a lengyel miniszterelnök augusztusban.
Egy közép-európai diplomata azzal vádolta Macront, hogy egyszerűen átcsomagolja a régi francia protekcionizmust. Az egyetlen új dolog nála „a retorika ereje”.

A spanyoloknak sem tetszik

A macroni terveket bírálók között volt Spanyolország is. A francia elképzelések ellentétesek az emberek és a szolgáltatások szabad mozgásának elvével szemben, érveltek Madridban. Hiába a kritikus hangok. Macron elemében van, s míg Angela Merkel meddő koalíciós tárgyalásokkal köti le az erejét, addig a francia elnök gőzerővel dolgozik összes, az európai gazdaságra csapást jelentő tervének megvalósításán.

Populizmus

És miközben Macron a digitális egységes piac lelkes támogatója, elég furcsa módon mégis sürgeti a webalapú cégek adóbevételének megadóztatását – ez egy olyan elképzelés, ami az ipari szereplők szerint az egyenlő versenyfeltételek károsodásához vezetne. Egy svéd liberális európai parlamenti képviselő – Jasenko Selimovic – szerint, Macron tulajdonképpen önmaga egy jelenség, egy növekvő tendenciát mutat az egész Európai Unión belül, ahol a kormányok nyíltabban vagy burkoltabb formában, de a protekcionizmus támogatják, miáltal nő a populizmus.

A liberális svéd Selimovic képviselő aggodalmai

Selimovic svéd liberális politikus elmondta, hogy megértette Macron szándékait, és látta, hogy ez a megközelítés eredményeket hoz. Ám egyúttal aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy mire a francia elnöki ciklus befejeződik, a jelenlegi hozzáállás mentén az egységes piac csaknem a 2000-es évek elejének szintjére süllyedne vissza.