Egyre több magyar vállalat számára elérhetőek az uniós források

 

Magyarország a visegrádi országok között a legjobb helyen áll, az uniós pályázatok lehívásának tekintetében, hangsúlyozta Bánki Erik, a Fidesz országgyűlési képviselője és a parlament gazdasági bizottságának elnöke.

Érdekes megközelítés, amit az MSZP alkalmaz az uniós forrásokról szóló vita kapcsán, mondta Bánki Erik a Fidesz országgyűlési képviselője és a parlament gazdasági bizottságának elnöke az M1 Ma Este című műsorban. A  politikus rámutatott: a szocialisták nem akarnak részt venni a vitában, ami – véleménye szerint – érthető, hiszen, mint fogalmazott, a 2002 és 2010 közötti kormányzásuk időszaka korrupciós ügyektől hemzsegett.

Magyarország az idő tájt a rendelkezésére álló uniós források 30 százalékát is elveszíthette, emlékeztetett. Bánki Erik kiemelte: ezzel élesen szemben áll a 2014-2020 közötti időszak teljesítménye.

Egy sokkal egyszerűbb, könnyebben pályázható, gyorsabb elbírálású, transzparens rendszert hozott létre a jelenlegi kormány, melynek köszönhetően Magyarország a visegrádi országok között a legjobb helyen áll, hangsúlyozta a képviselő. Ezt nyomatékosítandó elmondta: a pénzek lehívásának aránya jelenleg a 80 százalékot is meghaladja.

Mindemellett a magyar kormány előleglehívására is lehetőséget biztosított, így a pályázat benyújtása, a bírálat folyamata és a szerződéskötés között nem nőnek meg a költségek, jegyezte meg Bánki. Emlékeztetett: a szocialista időszakban akár 3-4 év is el telhetett, mire a szerződéskötésre került sor, ami jelentősen növelte a beruházás eredetileg tervezett költséget.

A politikus kitért arra is, hogy akár 70 milliárdot is elérheti az az összeg amit vissza kell fizetnie Magyarországnak a 4-es metróval kapcsolatos OLAF-vizsgálat miatt. Az Európai Csalás Elleni Hivatal által feltárt bizonyítékok alapján a 2010 előtti szocialista–szabad-demokrata kormány mintegy 160 milliárd forinttal nem tud elszámolni, húzta alá a képviselő.

Bánki hangsúlyozta: hatalmas erőfeszítésbe kerül a kormánynak, hogy ne a magyar adófizetőknek kelljen ezt visszafizetniük. A politikus kiemelte: nem könnyű Magyarország tárgyalási helyzete jelenleg az Unión belül, de mindent meg fognak tenni az ügy érdekében.