Putyin: Az orosz és a kínai vezetés között stabil és tartós a kapcsolat

 

Oroszország és Kína vezetése között stabil és tartós kapcsolat alakult ki, ami teljesen megfelel Moszkva és Peking stratégiai partnersége szintjének – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor szerdán a Kremlben fogadta Li Ko-csiang kínai kormányfőt.

Putyin kifejezte meggyőződését, hogy a Sanghaji Együttműködés Szervezetének (Oroszország, Kína, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, India és Pakisztán) csütörtökön Szocsiban tartandó miniszterelnöki tanácskozása sikeres lesz. Utalt rá, hogy nyáron újabb orosz–kínai csúcstalálkozót tartanak, és ennek kapcsán arra kérte kínai vendégét, hogy tolmácsolja üdvözletét Hszi Csin-ping elnöknek.

Az orosz elnök megelégedését fejezte ki afelett, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke az év végére eléri a 66 milliárd dollárt, és a jövőben várhatóan tovább növekszik majd.

A Kreml sajtószolgálata a találkozóval kapcsolatban kiadott közleménye szerint Oroszország és Kína álláspontja közel áll egymáshoz vagy egybeesik az olyan alapvető nemzetközi kérdések megítélésében, mint az Ukrajnában, a Koreai-félszigeten, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában kialakult helyzet. A dokumentum rámutatott, hogy a két ország ezen az alapon szoros együttműködést folytat egymással.