Schmidt Mária: Az a baloldal problémája, hogy éppen Soros tette tönkre, és ejtette foglyul őket

 

Habár valaha még jó ismerősök voltak, mára megváltozott a viszony Schmidt Mária és Anne Applebaum, amerikai történész és újságíró között, mégis egy asztalhoz ültek, hogy megértsék egymás álláspontját. „Meg akartam érteni: mi változott gondolkodásában, miért nem fontos többé a számára ennek a térségnek a függetlensége, szabadsága, pontosabban miért nem fogadja el, hogy a függetlenség és szabadság lényege nemcsak az eltérő álláspontok tolerálása, hanem a helyi közösségi érdekek és értékek elfogadása is” – fogalmazott Schmidt Mária.

Schmidt Mária. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Schmidt Mária. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Annak ellenére, hogy a történészeknek nem sikerült megtalálni a közös nevezőt, érdekes vitába keveredtek. Schmidt Mária rávilágított, több uniós ország között is hatalmas különbségek vannak a bánásmódot tekintve.

„Na, ebből van elegünk. Tehát, ha mi építünk kerítést, az nagyon ciki, az maga a fasizmus. Ha Faymann osztrák kancellár teszi, az maga a szükségesség. Ha Calais-ban nem engedik át Angliába a migránsokat, az tök rendben van, az humánus magatartás a franciáktól is, meg a britektől is. És ez minden áldott nap, mindennel kapcsolatban így van. Ha Franciaország 10 éve nem bírja az Európai Unióban a 3 százalékos hiánycélt elérni, akkor nem kerül különleges eljárás alá, ahogy mi kerültünk, mert a Juncker azt a kézenfekvő indoklást adja: ők a franciák” – részletezte.

Angela Merkel politikájával, és a migránsokkal kapcsolatban úgy vélekedett, egy ország vezetőjének nem az a dolga, hogy a saját honfitársait más kultúrájú, más vallású idegenekkel helyezze egy szintre.

„Ez árulkodó. De szerintem ez az egész csak fedőduma. Inkább arra tippelnék, hogy be akarta bizonyítani, mostantól a németek lesznek a jó emberek, és hogy mostantól majd ők adnak leckét humanizmusból meg erkölcsös viselkedésből mindenkinek. A németeknek tulajdonképpen mindegy, hogy miből leckéztetnek másokat, a lényeg a leckéztetés. És Merkel azt is gondolta, hogy a felesleget majd szépen szétosztják. Nem úgy viselkedett, ahogy egy európai politikusnak viselkednie kellett volna. Meg kellett volna kérdeznie a többi 27 miniszterelnököt, mondjuk skype-on vagy egy villámtalálkozón, hogy mit szólnak ehhez. De ő egyedül döntött, mindenkit kész helyzet elé állítva, ami egy ilyen súlyú ügyben megengedhetetlen” – fejtette ki Schmidt Mária.

Az ellenzéki pártokkal kapcsolatban sem értettek egyet a szakértők.

„Applebaum: Mit értesz baloldal alatt? Ki ma baloldali Magyarországon?

Schmidt: Az ellenzéket így szoktuk emlegetni, holott valójában nincs baloldali párt ma Magyarországon. Ezért is vannak ilyen nagy bajban. Mert a szocialisták Blairt, Schrödert meg Clintont követve elmentek a harmadik utas irányba, és neoliberálissá váltak. A szocialistákból kivált Demokratikus Koalíció szintén neoliberális. A Jobbikról fogalmam sincs, hogy mit képvisel. A Zöldpárt meg zöld, se nem bal, se nem jobb. Ez van: baloldali párt nincs ma Magyarországon.

Applebaum: De ha nincs baloldali párt, akkor miért félsz Sorostól? Miért foglalkozol vele? Miért érdekel, mire költi a pénzét?

Schmidt: Az a baloldal, illetve az ellenzék problémája, hogy éppen Soros tette tönkre, és ejtette foglyul őket. Az már mindenkinek a problémája, hogy Magyarországon nincs szabad akaratú ellenzék. De ez egy másik beszélgetés lenne, nekem nem ez a fő bajom Sorossal. Hanem az, hogy egy olyan ideológiát képvisel, ráadásul ezerrel, amit én mélyen ellenzek” – részletezte Schmidt Mária.

Schmidt Mária hozzátette,  Soros György azért akarja tönkretenni Európát, benne Magyarországgal, mert egy újfajta Európát akar építeni, újfajta értékrenddel, amelyet a történész szívből elutasít.

„Én a nemzetállamok híve vagyok, nekem fontos a nemzeti szuverenitás. Mi, magyarok nem azért böjtöltük ki a kommunistákat, meg a Szovjetuniót, hogy most elveszítsük a nemzeti szuverenitásunkat. Nem akarunk egy olyan bürokratikus oligarcharendszernek alárendelten élni, amelyik most Brüsszelből irányít. Ezt már kipróbáltuk, és nem szerettük” – summázta Schmidt Mária.

A teljes beszélgetés ide kattintva olvasható el.