Nemzetközi konferencián tárgyalnak az EU jövőjéről Budapesten

 

Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, a Monetáris Tanács tagja hétfőn az M1 hírcsatornán elmondta: az Európa 2020 utáni jövőjéről való tárgyalásnak azért van aktualitása, mert a 2010-ben elkészült Európa 2020 stratégia lassan a végéhez ér, és ideje elgondolkodni azon, hogy mi történik 2020-2030 között, illetve azt követően.

Megjegyezte, hogy az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) egy konzultatív szervezet, amelyet 1957-ben azért hoztak létre, hogy az unió fő intézményeit – a bizottságot, a tanácsot és a parlamentet – véleményekkel lássa el, javaslatokat dolgozzon ki. A szervezetnek 350 képviselője van a tagországokból, Magyarországot 12-en képviselik – tette hozzá.

A Monetáris Tanács tagja a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb konjuktúraindexére reagálva elmondta, hogy az üzleti bizalom erősödött Magyarországon, az üzleti élet visszaigazolja a hitelminősítők pozitív döntéseit, a befektetők érdeklődéseit, illetve azokat a törekvéseket amelyeket a kormány elért.