A fővárosi metrókorrupciós munkacsoport beszámolót küld az EP-nek

 

Kocsis Máté, a Fidesz budapesti elnöke pénteken budapesti sajtótájékoztatón közölte, tekintettel arra, hogy az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottsága a jövő héten tárgyalja az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Magyarországgal kapcsolatos vizsgálatait, a fővárosi Fidesz arra kérte a munkacsoport vezetőjét: küldje meg a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott jelentését a testületnek.

A vizsgálati anyagot angol nyelven, elektronikus formában küldik el pénteken az ellenőrző bizottság tagjainak – tette hozzá, megjegyezve azt, hogy a fővárosi jelentés további támpontokat nyújthat a vizsgálatokhoz, illetve a metróberuházáshoz kapcsolódó ügyek megtárgyalásához. Kocsis Máté úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc akkori szocialista kormányfőnek, Demszky Gábor akkori főpolgármesternek és helyetteseinek köszönhetően a 4-es metró beruházása lett az ország legnagyobb korrupciós ügye.

Emlékeztetett arra, a Fővárosi Közgyűlés február 22-én döntött az OLAF-jelentéshez kapcsolódóan a korrupciót vizsgáló munkacsoport létrehozásáról és október 25-én fogadta el a jelentését.
Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP), a munkacsoport vezetője elmondta, a 4-es metró beruházása az Európai Unióban az egyik legdrágább finanszírozott projekt volt a 2007-2013-as időszakban. A beruházás költségei több mint kétszázmilliárd forinttal növekedtek a befejezésig.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), Józsefváros polgármestere (MTI Fotó: Mónus Márton)

Az OLAF által kifogásolt szerződések egytől egyig a 2002 és 2010 közötti időszakban keletkeztek – mondta, hozzátéve: az OLAF-jelentés szerint a 2010 utáni fővárosi városvezetés semmilyen korrupciógyanúban nem érintett. Az OLAF egyetlen szabálytalanságról szólt csak, elismerve azt, hogy azzal a főváros új vezetése az egész beruházás egyik legnagyobb problémáját szüntette meg. Borbély Lénárd emlékeztetett arra is, hogy 2011-ben Tarlós István főpolgármester, miután hozzájutott a dokumentumokhoz, bejelentést tett az ügyben a legfőbb ügyészségnek.

“Magyarország legsúlyosabb korrupciós botránya a (…) balliberális pártokhoz, Gyurcsány Ferenchez és Demszky Gáborhoz köthető” – fogalmazott. A sajtótájékoztatón más témában is kérdezték Kocsis Mátét. Arra reagálva, hogy Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint ellenőrizhetetlen, hogy mennyien küldték vissza a nemzeti konzultációs íveket, azt mondta: az LMP ezzel abba a kétmillió emberbe “rúgott bele”, akik kitöltötték és visszaküldték az íveket. Ezen azonban nem kell csodálkozni, hiszen az ellenzéki párt támogatja a “Soros-tervet” – tette hozzá.

Egy balatonfüredi, sajtóinformációk szerint tao-támogatás felhasználásával létrehozott épülettel kapcsolatban Kocsis Máté, aki a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke is, közölte: ha valóban nem utánpótlásképzés céljára építették az épületet, akkor az szabálytalan, és ennek vizsgálatára az Emberi Erőforrások Minisztériuma jogosult. A szövetség céljai és szándékai szerint a tao-támogatás nem wellness szálloda építésére fordítható – mondta.