Évekbe is telhet a külügyi rendszerváltás Washingtonban

 

Lassan halad a Demokrata Párt diplomatáinak a leváltása, a kialakult helyzetről Berzi Gergelyt, a Századvég Alapítvány külügyi igazgatóhelyettesét kérdezték a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az amerikai külügyminisztérium jelenleg rendkívül megosztott, elég végletes álláspontokat képviselő emberek is megtalálhatók benne – jelentette ki Berzi Gergely. Az biztos, hogy Magyarország egy „egyetértő bólogatást” kapott az amerikai politika konzervatív oldalának egy jelentős részétől – tette hozzá a szakértő.

Berzi Gergely elmondta: Soros György az Egyesült Államokban a Demokrata Párt, vagyis a liberális politikusok egyik legnagyobb támogatójaként ismert, ezért a konzervatív oldalon sokan ellenszenvvel viseltetnek iránta.

Donald Trump amerikai elnök a kormányülést követő sajtótájékoztatón a washingtoni Fehér Házban 2017. november 20-án. (MTI/EPA pool/Kevin Dietsch)

Az Obama-adminisztráció egyéni mozgása a diplomáciában

Korábban az amerikai külügyminisztérium kiírt egy pályázatot, amely szerint 700 ezer dollárral támogatnák a magyarországi vidéki médiaorgánumok működését. Ez egy szokatlan lépés, a tervezet elég komoly elutasításra talált a magyar külügyminisztériumban – magyarázta a szakértő.

„Nehéz lenne példát találni arra, hogy NATO-partnerek, egymás belpolitikájába ilyen módon beavatkoznának” – mondta. Ha hinni lehet a sajtóértesüléseknek, ez egy olyan elképzelés lehetett, ami még az Obama-adminisztráció alatt született meg – közölte a szakértő.

Valószínűleg a liberális külügyér-világnak az elképzelése lehetett ez a pályázat, amely úgy tűnik, hogy túlélte a váltást az adminisztrációban – tette hozzá.

Új külpolitikai szemlélet

Különleges az is talán, hogy olyan helyeken, ahol az Egyesült Államoknak jelentős diplomáciai érdekei is vannak, nincs kinevezett nagykövet, köztük Magyarországon sem – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Berzi Gergely elmondta: a szomszédos országok közül csak Horvátországnak van olyan nagykövete, aki már munkába állt. „Az új kinevezések, a régi diplomaták lecserélése és az üres pozíciók feltöltése általában egy lassú folyamat az adminisztrációban” – közölte.

Egy rendkívül új szemlélet, amit Trump elnök és a szövetségesei próbálnak behozni a külpolitikába, de a másik oldalon akadályozzák is ezt a folyamatot, a diplomáciai kinevezések többségének át kell mennie a szenátuson, valamint sok esetben a republikánus külpolitikai elit maga is inkább a demokrata külpolitikához áll közel – magyarázta a szakértő.

„Ezért Trumpnak és partnereinek még a saját pártjuk meggyőzésén is sokat kell dolgoznia” – tette hozzá.

Alap esetben a kormányzat által kijelölt külügyi direktívát képviselik, azonban az elmúlt években azt láthattuk, hogy sokszor önálló életet élnek, még alacsonyabb szintű diplomaták is – mondta.

Soros György befolyása

Soros György elképzelései megjelennek az európai döntéshozatali folyamatokban, de az amerikai belpolitikában is rendkívül aktív a milliárdos, elsősorban erről ismerték őt, és ez okozott problémát a republikánus oldalon – közölte Berzi Gergely.

„Ugyanakkor az amerikai külpolitikában is elég jelentős szerepe van a Soros-hálózathoz tartozó szervezeteknek, elsősorban a tájékoztatáson keresztül” – jelentette ki a szakértő. Elmondta: az amerikai külügyminisztérium sokszor táplálkozik azokból az információkból, jelentésekből, amelyeket a Soros Györgyhöz tartozó emberjogi szervezetek készítenek a térségünkről.