Pénteken iktatják be az új zimbabwei elnököt

 

Emmerson Mnangagwa a kedd este lemondott Robert Mugabe helyét veszi át – jelentette a ZBC zimbabwei állami televízió.

Mnangagwa a 93 éves Mugabe alelnöke volt, egészen addig, amíg november elején az elnök váratlanul nem menesztette őt. Ekkor elhagyta Zimbabwét, mert eltávolítása után veszélyben érezte az életét.

A tervek szerint Mnangagwa szerda este fog visszatérni hazájába. A Newsday című lap úgy értesült, hogy Constantino Chiwenga vezérkari főnök és a kormányzó párt, a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió – Hazafias Front (ZANU-PF) tisztségviselői fogják őt várni a hararei repülőtéren. Mnangagwa várhatóan megbeszélést folytat majd Mugabéval.

A pénteken beiktatásra kerülő új zimbabwei elnök, Emmerson Mnangagwa (Fotó: MTI/EPA/Aaron Ufumeli)

A pénteken beiktatásra kerülő új zimbabwei elnök, Emmerson Mnangagwa (Fotó: MTI/EPA/Aaron Ufumeli)

Mugabe részéről komoly taktikai hibának bizonyult az alelnök menesztése, mert a hadsereg pár nappal később államcsínyt hajtott végre, és az államfőt családjával együtt házi őrizetbe helyezték. Rövidesen a ZANU-PF is kihátrált Mugabe mögül, és a párt vezetése megfosztotta őt elnöki tisztségétől, majd kezdeményezte a Mugabe elmozdítását célzó alkotmányos eljárás megindítását. A Zimbabwét 37 évig irányító Robert Mugabe végül kedd este – az alkotmányos eltávolítását célzó eljárás parlamenti vitája alatt – jelentette be, hogy lemond posztjáról.

A ravaszsága és könyörtelensége miatt Krokodil ragadványnéven is emlegetett 75 éves Mnangagwa a hadsereg és több befolyásos, háborús veteránokat tömörítő szervezet támogatását élvezi.