Kész a nagy visszatérésre Berlusconi

 

Hatalmas az érdeklődés az Emberi Jogok Európai Bíróságán, ahol Silvio Berlusconi volt négyszeres olasz kormányfő ügye szerepel napirenden. Több mint 500 újságíró, politikus és jogász akkreditálta magát. Ítélet szerdán még nem várható, de a döntés hatása jelentős lesz.

Silvio Berlusconit Olaszországban adócsalásért jogerősen elítélték, 2013 novemberében kizárták az olasz parlamentből és eltiltották a politikától, vagyis választásokon nem indulhat 2019-ig. Tavasszal viszont parlamenti választások lesznek az olaszoknál, és Berlusconi ismét a jobbközép oldal miniszterelnök-jelöltje akar lenni.

Berlusconit, az olasz ügyészeknek számos kísérlet után végül sikerült adócsalásért bíróság elé állítania és elítélnie. Ez 2013-ban történt még, négy évre ítélték az olasz politikust, akit ezek után kizárták a római szenátusból és eltiltották az aktív politizálástól – mondta az M1 tudósítója.  A négy évből végül Silvio Berlusconi nyolc hónapot töltött le. Milánó közelében egy idősek otthonában végzett önkéntes munkát, de azonnal fellebbezett az olasz alkotmánybírósághoz, utána az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult – hangsúlyozta a tudósító.

Berlusconi jogtalannak tartja azt, hogy kizárták őt az olasz politikából, hiszen tavasszal az olasz jobbközép élén ő akar lenni a miniszterelnök-jelölt és ő akarja irányítani Olaszországot.

Róma, 2015. október 16. Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Hajrá Olaszország (Forza Italia) párt vezetője (k) leveszi a zakóját az egyik női résztvevő előtt a párt regionális vezetőinek konferenciáján Rómában 2015. október 16-án. (MTI/EPA/Alessandro Di Meo)

Róma, 2015. október 16.
Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Hajrá Olaszország (Forza Italia) párt vezetője (k) leveszi a zakóját az egyik női résztvevő előtt a párt regionális vezetőinek konferenciáján Rómában 2015. október 16-án. (MTI/EPA/Alessandro Di Meo)

Ahogy azt a tudósító elmondta, szerdán valóban nem születik még ítélet, de ahogy az olasz sajtó is hangsúlyozta, a bírósági döntés nem csak Berlusconi személyes sorsát befolyásolja, hanem Olaszország és az egész Európai Unió politikáját. Olasz sajtóértesülések szerint az Európai Néppárt is kiemelt figyelemmel próbálja kísérni az ítéletet.

A bíróság nemsokára visszavonul és az ítélet időpontját utána fogják megtudni. Tizenhét európai bíró alkotja a testületet. Berlusconi személyesen nincs jelen Strasbourgban, ügyvéd képviseli. Az ellenfél pedig az olasz kormány.

A statisztikák szerint az Emberi Jogok Európai Bírósága kilenc hónap alatt szokott ítéletet hozni, így tavasszal vagy nyár elején várható ítélet. Azonban Berlusconi saját csatornáin keresztül talán ma este, vagy csütörtökön értesülhet a várható ítéletről. Ez jelentősen befolyásolni fogja az ő döntését is. Tehát, ha Berlusconi úgy értesül, hogy az számára kedvező lehet és visszatérhet az olasz politikába, akkor bátran miniszterelnök-jelöltként vehet részt a kampányban, amit egyébként eddig nem tett meg – tette hozzá az M1 olaszországi tudósítója.

Amennyiben úgy értesül, hogy nem lesz számára kedvező az ítélet, akkor más miniszterelnök-jelöltet kell keresni a választási kampány során, aki esetleg Antonio Tajani lehetne az Európai Parlament elnöke, de mindenképpen Silvio Berlusconinak kedvez a szerencse – állapította meg az olasz sajtó. Akár neki kedvező vagy nem kedvező az ítélet, a figyelem rá irányul.

Silvio Berlusconi és az olasz jobbközép sohasem veszített választásokat Olaszországban. Úgy tűnik, a politikus kész a nagy visszatérésre.