Német gazdasági szereplők megállítanák a brexitet

 

Német üzleti vezetők egy csoportja arra kéri az Európai Uniót, győzze meg Londont, hogy fordítsa vissza a brexitet azzal, hogy felajánl egy átfogó egyezséget a migrációval és az emberek szabad áramlásával kapcsolatban.

„Kilépés a brexitből: új ajánlat Britanniának és az Európai Uniónak” szlogennel több befolyásos üzletember és egy EP-képviselő is arra figyelmeztet, Németországnak többet kell tennie az ellen, hogy elveszítsék az „unión belüli legértékesebb partnerüket”.

„Alapvetően azt szeretnénk, ha az Európai Unió felajánlaná azt az egyezséget, amelyet a referendum előtt David Cameron keresett” – részletezte Hans-Olaf Henkel, az Európai Parlament tagja és a kezdeményező csoport egyik vezetője.

„Szeretnénk felajánlani a jogot Nagy-Britanniának, hogy megállíthassák a munkanélküli emberek beáramlását az országba” – tette hozzá.

A politikus rávilágított, a kezdeményezés célja, hogy a brexit ne történjen meg, de felkészült arra is, hogy ha Nagy-Britannia mégis kilépne az unióból, akkor egy, a jelenleginél jobb egyezség köttessen meg. „Ha a brexit mégis végbemegy, örülnék, ha ez a kezdeményezés egy, a jelenleginél is jobb egyezséghez vezetne” – magyarázta.

Angela Merkel koalíciós tárgyalásai összeomlása után a brexitről szóló tárgyalások is holtpontra jutottak, és Németország is válságba zuhant.

„A tárgyalások összeomlása segíthet, ha meg tudjuk győzni a pártok valamelyikét, hogy a kezdeményezést átvegyék” – tette hozzá Henkel.