„A határon túli magyar közösségek megerősödésének esélyét kell megteremteni”

 

„Meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a magyar közösségek a határon túl is megerősödjenek, ilyen lehetőség a Kárpát-medencei egységes felsőoktatási tér is, amelynek a létrehozására törekszik a magyar kormány” – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton Szabadkán, ahol átadta a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- Kulturális Központ (VM4K) új épületét.

Olyan képzésekre van szükség, amelyek versenyképes tudást képesek biztosítani – mondta Balog, majd úgy folytatta: ám nemcsak a teljesítmény vezet a boldoguláshoz, hanem az a közösség is, amelyben élünk. Kiemelte: „olyan közösségre van szükség, amelyben lehetőség van arra, hogy egy-egy ügyet közösen lehessen sikerre vinni”.

Bécs, 2017. május 4.Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által közreadott képen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere előadást tart az Európai Unió és a kontinens jövőjéről tartott pódiumbeszélhetésen a bécsi Diplomáciai Akadémián 2017. május 4-én.MTI Fotó: Emmi / Bartos Gyula

Balog Zoltán (MTI Fotó: Emmi / Bartos Gyula)

Cél: a magyar közösségek megerősödése

A magyar kormány egységes Kárpát-medencei felsőoktatási terének kialakítása már megkezdődött, de ennek a folyamatnak még koránt sincs vége – magyarázta a miniszter. Annak a lehetőségét kell megteremteni, hogy a diaszpórában és a nagyvárosokban élő kis magyar közösségek is meg tudjanak erősödni – tette hozzá. Ebben az oktatási intézmények fejlesztése tud segíteni, ha ugyanis a magyar nyelvű oktatási intézmények jobb lehetőségeket biztosítanak, mint a többségi nyelven oktatók, akkor akár a vegyes házasságokból származó gyerekeket is magyar nyelvű intézményekbe küldik majd – emelte ki az emberi erőforrások minisztere.

Pásztor: lehetőség nyílik a versenyképes tudás elsajátítására

A tárcavezető aláhúzta: a magyar kormány azokat a programokat támogatja, amelyekre az adott külhoni magyar közösségnek szüksége van, illetve amelyekről a politikai érdekképviseleti szervekkel tárgyalni lehet. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke ünnepi beszédében rámutatott:  2004 óta többször is felmerült egy szabadkai székhelyű magyar felsőoktatási intézmény létrehozásának a lehetősége, ám most sikerült olyan megoldási formát találni, amely kielégíti a vajdasági magyar diákok igényeit, és versenyképes tudást képes számukra biztosítani.

Az új intézmény több feladatot is ellát

Az utóbbi száz évben a vajdasági magyar közösség gyakran érezte azt, hogy meggyengült, ám annyira soha nem volt gyenge, hogy ne tudott volna talpra állni, és az anyaország segítségével tovább erősödni – hangsúlyozta az ünnepi épületátadáson Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke. A VM4K épületében a közeljövőben inkluzív, fejlesztő szakpedagógia szakirányú továbbképzés, fejlesztő gyógypedagógiai konduktorképzés és mechatronikai mérnöki mesterképzés indul magyar nyelven. A műemlékvédelem alatt álló egykori polgári ház, a Donát Mór-bérház képzőközponttá alakítását 400 millió forinttal támogatta a magyar kormány.