Román ellenzék: Bizalmatlansági indítvány az adótörvény módosítása miatt

 

Bizalmatlansági indítványt terjesztett be a román ellenzék pénteken a szociálliberális kormánykoalíció ellen, válaszul arra, hogy a kabinet az adótörvény átfogó módosítását fogadta el.

A kormány egyebek mellett az alkalmazottakra hárította a társadalombiztosítási járulék fizetésének kötelezettségét, így ahhoz, hogy az alkalmazottak nettó bére ne csökkenjen, a munkáltatóknak emelniük kell mintegy 20 százalékkal a dolgozók bruttó bérét, ami a versenyszférában nem biztos, hogy megtörténik. Az ellenzék fő erejét képviselő Nemzeti Liberális Párt (PNL) másik két kisebb ellenzéki párttal, a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) és a Népi Mozgalom Párttal (PMP) együtt terjesztette be az indítványt.

Raluca Turcan, a PNL képviselőházi frakcióvezetője (MTI Fotó: Baranyi Ildikó)

Raluca Turcan, a PNL képviselőházi frakcióvezetője (MTI Fotó: Baranyi Ildikó)

Raluca Turcan, a PNL képviselőházi frakcióvezetője pénteken kijelentette: a kormány hazudott a választóknak, nem nőttek a bérek, a vállalkozásokra pedig nagyobb adóterhet róttak. Mint mondta, azért kell leváltani a kormányt, hogy elkerüljék a későbbi drasztikus gazdasági és szociális intézkedéseket. Turcan közlése szerint az indítványt 148 törvényhozó írta alá, akiknek zöme az ellenzék padsoraiban foglal helyet. Legkevesebb 233 szavazatra lenne szükség a kabinet megbuktatásához. A kormányoldalról egyelőre senki nem jelezte, hogy támogatná az indítványt.

Kelemen Hunor, a kormányt parlamenti együttműködési megállapodás alapján támogató Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke két nappal ezelőtt elmondta: a szövetség és a PNL viszonya feszült amiatt, hogy Ludovic Orban pártelnök az elmúlt időszakban több nacionalista, magyarellenes kijelentést tett. Legutóbb júniusban szavazott a parlament ilyen indítványról, akkor saját pártja, a PSD buktatta meg Sorin Grindeanu miniszterelnököt.

Romániában az idei első kilenc hónapban 7 százalékkal nőtt a gazdaság, a harmadik negyedévben pedig 8,8 százalékkal a tavalyi azonos időszakhoz képest. Ugyanakkor a növekedés fő hajtóereje a fogyasztás, ezért Klaus Iohannis elnök és elemzők többször aggodalmuknak adtak hangot, hogy hosszú távon nem tartható fenn ez a növekedés, és figyelmeztettek, felborulhatnak a makrogazdasági egyensúlyok. Az elnök pénteken is bírálta a kormányt, hogy elhanyagolja a közberuházásokat, ugyanis a béremelések és adócsökkentések következtében csak a beruházási költségek lefaragásával tudja tartani a GDP-arányos 3 százalékos államháztartási hiányt.