Az iskolások genderidentitásának szabad megélése mellett állt ki az anglikán egyház

 

Enyhén szólva is rendhagyó módon gondolkoznak a gyermekkor szentségéről Nagy-Britanniában.

A genderidentitás miatti iskolai megfélemlítéssel és bántalmazással szembeni fellépés jegyében az anglikán egyház frissítette 2014-ben kiadott Értékelni Isten minden gyermekét című jelentését. A vallási elöjárók úgy gondolják, hogy az általános iskolás korú gyerekeket nem szabad keretek közé zárni, hagyni kell őket, hogy szabadon játszanak, legyen az akár hercegnő jelmezben, vagy tűzoltó egyenruhában, mindenféle kommentártól és külső behatástól mentesen.

Justin Welby, Canterbury érseke felesége, Caroline társaságában a londoni Szent Pál-székesegyház előtt – Forrás: MTI/EPA/Kerim Okten

Justin Welby, Canterbury érseke felesége, Caroline társaságában a londoni Szent Pál-székesegyház előtt (Forrás: MTI/EPA/Kerim Okten)

Az anglikán egyház mintegy 4700 oktatási intézményt működtet Nagy-Britannia-szerte, ahol megközelítőleg egymillió gyermek tanul. Az állásfoglalás mellett kiállt Justin Welby Canterburry érseke, az anglikán egyház spirituális vezetője is.

A vallási elöljáró szerint az iskolai megfélemlítés és bántalmazás súlyos mentális zavarokhoz, depresszióhoz és akár öngyilkossághoz is vezethet. A keresztény értékekre alapozva hangsúlyozta, hogy Isten minden egyes embert a saját képmására teremtett, és feltételek nélkül mindenki ugyanannyira szeret.

A jelentés eredeti szövegében történt változást ugyanakkor erős kritika érte a konzervatív hívők részéről, akik úgy vélik, hogy az érsek és az egyházi vezetés túllépett hatáskörén, és közvetlen politikai kérdésekben nyilvánult meg. A Daily Mailnek az egyik keresztény civilszervezet vezetője nyomatékosította: természetesen ők is kiállnak a bántalmazással szemben, de úgy vélik, hogy a jelentésben megfogalmazott elvek szemben állnak a keresztény tanításokkal.