Elmozdítaná Trumpot hat demokrata képviselő

 

A képviselők, Steve Cohen Tennessee-i politikussal az élen, határozati javaslatot fogalmaztak meg, amelyben felvetik az alkotmányos elmozdítási eljárás megindítását.

A javaslatban a demokrata párti képviselők azt állítják, hogy az elnök szerintük akadályozta az igazságszolgáltatást, amikor az idén tavasszal lemondásra késztette James Comey-t, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI)igazgatóját és megsértette az alkotmány egyik kiegészítését, mert – mint fogalmaztak – Donald Trump változatlanul folytatja jövedelmező üzleti tevékenységét, és aláássa a szövetségi igazságszolgáltatást és a sajtószabadságot. Állításaikat a demokrata politikusok ugyanakkor nem támasztották alá konkrétumokkal.

James Comey volt FBI-igazgató (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

James Comey volt FBI-igazgató (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

Steve Cohen újságíróknak elmondta: „az elmozdítási eljárás ügyében tartandó (kongresszusi) meghallgatásra szólítunk fel, és nem szavazásra”. A határozati javaslat megfogalmazásának egyelőre nincs érdemi jelentősége, a javaslatot ugyanis a képviselőház igazságügyi bizottságának el kellene fogadnia. Erre Steve Cohen szerint sincs  tényleges esély. A képviselő ugyanakkor – a Politico című lap tudósítása szerint – azzal vádolta meg a parlamenti bizottságot, hogy  „a kormányzat fióküzleteként” működik.

Michael Ahrens, a Republikánus Országos Bizottság – valójában a republikánus pártvezetés – szóvivője közleményben reagált. „A képviselőház demokratái híján vannak a pozitív üzeneteknek és egyáltalán nem hajlandóak a pártokon átívelő együttműködésre, ehelyett úgy döntöttek, hogy olyan megalapozatlan radikális erőfeszítés mellé állnak, amellyel az amerikaiak elsöprő többsége nem ért egyet” – fogalmazott a republikánus párt szóvivője.

A hat  demokrata párti  képviselő kezdeményezésével a törvényhozás meghatározó demokrata párti politikusai sem értenek egyet. Steny Hoyer marylandi demokrata képviselő újságíróknak azt nyilatkozta: a tények nem támasztják alá egy ilyen eljárás megindítűását.