Brüsszel már a Brexit-tárgyalások kudarcára készül

 

Nagy bajba kerülhetnek a britek, ha nem sikerült megegyezniük a bennmaradó huszonhetekkel.

Michel Barnier, az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója egy francia napilapnak adott interjúban beszélt arról, hogy Brüsszelben arra is felkészültek, ha sikertelenül zárulnak az Egyesült Királyság kilépéséről folytatott tárgyalások. Barnier nem szeretné, ha így történne, de mint fogalmazott: ez egy lehetőség, amire fel kell készülni.

Brüsszel, 2017. november 10. David Davis, a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséről folytatott tárgyalásokért felelős miniszter és Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A tárgyalások következő fordulójában a briteknek tisztázniuk kell, hogy milyen jellegű „válást” akarnak az Európai Uniótól, különben az elszakadási folyamat megreked. A tagállami állam- és kormányfőket egybefogó Európai Tanács decemberben vitatja meg, hogy elfogadható megoldás született-e a Nagy-Britanniában dolgozó uniós állampolgárok jövőjéről, illetve az észak-ír határ kérdéséről.

London és a huszonhetek közötti jövőbeli kapcsolatokról és a kereskedelemről csak ez után lehet tárgyalni.

Barnier emlékeztetett, hogy a kiválás után az Egyesült Királyság egy harmadik országnak minősül majd, amire véleménye szerint a britek nincsenek teljesen felkészülve. A tárgyalások esetleges félbeszakadása esetén figyelmeztetett: ez akár azt is jelentheti, hogy a brit repülőgépek nem szállhatnának le Európában.

Érdemi alku hiányában a Kereskedelmi Világszervezet szabályai lépnének érvénybe az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi kapcsolatok tekintetében. London számára alternatíva lehet, hogy a tagság feladása mellett továbbra is vámunióban maradjon az Európai Unióval, Norvégiához hasonlóan, ám Barnier elmondása szerint a britek ezt az opciót nem preferálják.