Tankok tartanak Zimbabwe fővárosa felé: kezdődik az államcsíny?

 

Tankok és harcászati járművek tartanak Zimbabwe fővárosa, Harare felé. A hadsereg járművei állítólag blokkolják a városon kívüli nagyobb utakat, helyi jelentések szerint fegyveres csapatok lezárták a ZBC állami televízió épületét.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Négy tankot láttak közeledni kedden a zimbabwei főváros felé egy nappal azután, hogy a hadsereg vezérkari főnöke kijelentette: a fegyveres erők készen állnak arra, hogy közbelépjenek a tisztogatás megállítására. A közösségi médiát ellepték a tankokat ábrázoló képek és videók, a felhasználók államcsínyt emlegetnek, de a hadsereg átcsoportosításának hátteréről még nem érkeztek hivatalos információk.

A Reutersnek nyilatkozó egyik szemtanú két tankot látott a főút mentén, körülbelül 20 kilométerre a fővárostól. Az egyik jármű a főváros irányába fordulva, az út szélén várakozott. Mások azt mondták a hírügynökségnek, hogy a tankok nem a fővárosba tartottak, hanem a kereszteződés előtt elkanyarodtak az elnöki gárda épületkomplexuma felé, ami a főváros Dzivarasekwa nevű külvárosában található.

“Körülbelül négy tank érkezett, és itt fordultak el, az úton még látszanak a nyomaik” – mondta egy szemlélődő a Chinhoyi autóútnál, az elnöki gárda felé vezető útra mutatva.

A zimbabwei kormánytisztviselőket még nem sikerült a hírügynökségnek elérnie a jelentések megerősítéséhez vagy cáfolásához.

Így lehet utód az elnök feleségéből

A sokáig Robert Mugabe elnök utódának tartott Mnangagwát a múlt héten váltották le, miután összekülönbözött az elnök feleségével, Grace Mugabével, aki így ideális helyzetbe került, hogy ő lépen a 93 éves államfő örökébe.

“A nyilvánvalóan a (Zanu-FP) pártnak a függetlenségi harcban részt vevő tagjai ellen irányuló tisztogatásnak azonnal véget kell vetni” – jelentette ki Constantino Chiwenga tábornok a hadsereg főhadiszállásán tartott sajtótájékoztatón, amelyen a hadsereg mintegy 90 magas rangú vezetője vett részt. ”Figyelmeztetnünk kell azokat, akik e mögött a veszélyes mesterkedések mögött állnak, hogy ha a forradalmunk megvédelmezéséről van szó, a hadsereg nem fog habozni beavatkozni” – szögezte le a tábornok.

A 75 éves Mnangagwa hozzátartozói szerint elmenekült az országból. A menesztett alelnök, akit támogatásukról biztosítottak a függetlenségi háború veteránjai, szoros kapcsolatot ápol a hadsereggel. Menesztése után Mnangagwa megígérte, hogy szembeszáll Robert és Grace Mugabével, akiket azzal vádolt, hogy “félistenként” viselkednek. Kijelentette, hogy visszatér Zimbabwébe, hogy átvegye a Zanu-FP vezetését, amely nem a Mugabe házaspár személyes tulajdona. Néhány órával később kizárták a pártból, amely decemberben tartja a kongresszusát, Az AFP francia hírügynökség nem zárja ki, hogy ezen Grace Mugabét megválasztják a két üresen maradt alelnöki poszt egyikére.

Mugabe közel négy évtizede irányítja vaskézzel a dél-afrikai országot, de Mnangagwa eltávolítása beláthatatlan következményekkel járhat a 2018-as választások közeledtével. A Zanu-FP hajlott kora és gyenge egészsége ellenére máris a bizalmáról biztosította Mugabét, aki jelenleg a világ legidősebb államfője.