Több terméknél szigorítja Japán a dél-koreai exportot

 

Japán szándéka, hogy így gyakoroljon nyomást Szöulra a világháborús munkások kompenzációjából fakadó vita mielőbb rendezésére.

A szigetország július 4-én kezdi korlátozni azoknak a vegyi termékeknek az exportját, amelyeket félvezetők és elektronikai eszközök gyártására használnak Dél-Koreában – olvasható a japán Aszahi Sinbun hírei közt.

A japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztériumnak szándékában áll eltávolítani Dél-Koreát azon országok listájáról, amelyekről úgy vélik, nem jelentenek biztonsági kockázatot, és így az exporttevékenységben kedvezményes elbánásban részesülnek. A rendelkezés várhatóan augusztus 1-jén lép életbe.

Szuga Josihide, a japán kabinet főtitkára azt mondta,

az intézkedést nemzetbiztonsági okokból kívánják végrehajtani,

nem pedig megtorlásként, illetve hozzátette, hogy szándékuk nem ellentétes a szabadkereskedelemmel vagy a Kereskedelmi Világszervezet irányelveivel – írja a The Japan Times hírlap.

A korlátozott tételek között lesz az acil poliimide, amelyet az okostelefonok kijelzőjénél használnak, és

valószínűleg nagy hatással lesz a koreai chipgyártókra,

mint például a Samsung Electronics vállalata.

A hétfői bejelentést követően Szung Junmo dél-koreai kereskedelmi, ipari és energiaügyi miniszter megtorló intézkedésnek nevezte Japán döntését, amely sérti a szabadkereskedelem elveit.