Új közép-ázsiai stratégiát fogadtak el az európai uniós külügyminiszterek

 

Új közép-ázsiai stratégiát fogadtak el hétfői luxembourgi tanácsülésükön az európai uniós külügyminiszterek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k), Marija Pejcinovic Buric (b) horvát és Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter (Fotó: MTI/ KKM/ Burger Zsolt)

A tanácsi sajtószolgálat tájékoztatása szerint az a cél, hogy hozzáigazítsák az uniós szakpolitikai keretet a régióban jelentkező új lehetőségekhez. A dokumentumban mindenekelőtt üdvözölték, hogy az első, 2007-es stratégia óta szorosabbá vált a kapcsolat az Európai Unió, valamint Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán között.

Ezen stratégia az ellenállóképesség, a jólét és a regionális együttműködés közép-ázsiai előmozdítására helyezi a hangsúlyt, új szakpolitikai keretet biztosít a felek közötti párbeszédhez.

A külügyminiszterek kiemelték, hogy kívánatos lenne kölcsönösen előnyös partnerségi és együttműködési megállapodásokat kötni a térség érdekelt országaival, ezek a kapcsolatok jelentik ugyanis a viszony sarokkövét.

Az európai uniós kapcsolatok hatékonysága attól is függ, hogy az egyes közép-ázsiai államok mennyire készek reformokat végrehajtani a demokrácia, az emberi jogok, a jogállamiság és a független igazságszolgáltatás megerősítése érdekében, valamint korszerűsíteni és diverzifikálni a gazdaságot egy szabad piacgazdaság keretében, többek között a magánszektor támogatása révén – mutattak rá.

Végezetül aláhúzták azt is, közös érdek, hogy az afganisztáni béke előmozdítása érdekében intenzívebbé váljon az együttműködés.