Rossz hír érkezett a német gazdasági kilátásokról

 

A német gazdaság a korábban vártnál jóval lassabb ütemben fog növekedni, megáll a munkanélküliség csökkenése, és mérséklődik a költségvetési aktívum is - írja az idén már másodszor módosított konjunktúra-prognózisában a kieli világgazdasági kutatóintézet. Lefelé módosította növekedési előrejelzését egy másik vezető német gazdaságkutató intézet, a berlini DIW is.

A Kieler Institut für Weltwirtschaft (IfW) szerdán közzétett előrejelzésében azt írja, hogy Németországban a hazai össztermék (GDP) az idén 0,5 százalékkal nő a korábban várt 1,0 százalékkal szemben, jövőre pedig 2,0 százalék helyett csak 1,8 százalékra gyorsul fel a növekedés. Ez a legalacsonyabb növekedés 2013 óta.

Az IfW márciusban már 1,8 százalékról 1,0 százalékra szállította le idei növekedési prognózisát.

A jelentés szerint a munkanélküliség csökkenése megáll és a költségvetési aktívum 33 milliárd euróra esik vissza.

Gabriel Felbermayr, az IfW elnöke sürgette a vállalati adórendszer reformját, és a különböző kritériumok alapján fizetendő szolidaritási hozzájárulás eltörlését.

A nemzetközi piacokhoz szorosan kötődő német gazdaságot különösen súlyosan érinti a világgazdaság gyengélkedése az amerikai kereskedelempolitika keményedése, amely a jelek szerint lefékezi a világkereskedelem növekedését és a nemzetközi konjunktúra erősödését – mondta Oliver Holtemöller, az intézet alelnöke. Ezért a konjunktúra a belső kereslet alakulásától függ, amely továbbra is stabil – tette hozzá.

A berlini DIW (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) csütörtökön közzétett előrejelzésében a márciusban jelzett 1 százalékról 0,9 százalékra módosította a német GDP idei növekedésére adott prognózisát, 2020-ra pedig 1,8 százalék helyett 1,7 százalékos növekedésre számít.

Közleményük alapján a német gazdaság helyzete nem változott lényegesen tavaszhoz képest, és a számok mögött továbbra is két fő folyamat húzódik meg: a dinamikusan növekvő lakossági fogyasztásból profitáló szolgáltató szektor és az építőipar változatlanul erőteljes lendületet ad, a főleg exportra termelő ipar viszont megszenvedi a brit európai uniós tagság megszüntetése (Brexit) körüli fejleményeket és a nemzetközi kereskedelmi konfliktusokat, visszafogja az egész gazdaság növekedését.

A feldolgozóipar teljesítménye az idén akár 2 százalékponttal is elmaradhat a tavalyitól, viszont jól teljesíthet az építőipar, a kiskereskedelem, a vendéglátás és a közlekedési ágazat – vélik.

Várakozásuk szerint a munkanélküliség az idén és jövőre is újabb történelmi mélypontra, 4,9 százalékra, illetve 4,6 százalékra süllyedhet. A munkaerő iránti igény magas marad, főleg a fogyasztáshoz kapcsolódó ágazatokban – kiskereskedelem, vendéglátás – és az építőiparban, valamint az informatika, a kommunikáció és a közszolgáltatások területén, az oktatásban és az egészségügyben.

A munkaerőpiaci kereslet miatt folytatódhat a bérek emelkedése, ami a társadalombiztosítási járulék munkavállalókra jutó részének csökkentésével és a nyugdíjemelésekkel együtt az idén 3,1 százalékkal, jövőre 2,8 százalékkal növelheti a háztartások elkölthető jövedelmét, ez pedig a tartósan alacsony infláció mellett a lakossági fogyasztás további növekedését eredményezi a DIW várakozása szerint.