EB: Az európai gazdasági és monetáris unió szilárdabb, mint valaha

 

A 2008-as gazdasági, pénzügyi és szociális válság idején felszínre került hiányosságokra hozott intézkedéseknek köszönhetően az egységes valutaövezet megerősödött, az európai gazdasági és monetáris unió pedig szilárdabb, mint valaha – közölte az Európai Bizottság szerdán.

A hónap végén esedékes euróövezeti csúcstalálkozóra készülve kiadott közleményében az uniós bizottság arra kérte az uniós vezetőket, hogy jussanak megállapodásra a konvergenciát és versenyképességet szolgáló tervezett költségvetési eszköz főbb jellemzőiről.

Véglegesítsék az Európai Stabilitási Mechanizmus létrehozásáról szóló szerződés módosításait – azzal a távlati céllal, hogy idővel a mechanizmust integrálják az uniós jogba – , tegyenek újult erőfeszítést a bankunió kiteljesítésére, gyorsítsák fel a tőkepiaci unió terén az előrehaladást, és fokozzák az euró nemzetközi szerepének megerősítésére irányuló munkát.

Közleményében a bizottság az euró nemzetközi használatának fellendítése érdekében folytatott munkát is áttekintette. Mint írták, az euró a világ második valutája, amely még a pénzügyi és adósságválság csúcspontján is erős maradt. Elismert tény, hogy az Európai Unió az eurón keresztül megerősítheti gazdasági szuverenitását és jelentősebb globális szerepet játszhat, érvényt szerezve az uniós vállalkozások és fogyasztók érdekeinek – írták.

A címlapfotó illusztráció.