Macron: Eddig nem sikerült bizonyítanunk, hogy a műszaki fejlődés társadalmi haladással jár

 

Eddig nem sikerült bizonyítanunk, hogy a műszaki fejlődés társadalmi haladással jár – fogalmazott Emmanuel Macron francia államfő kedden Genfben a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) létrejöttének 100. évfordulójára rendezett ünnepségen.

Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: MTI/ EPA/ Sascha Steinbach)

Komolyan kell venni az emberek félelmét a technikai változásoktól és a munkahelyek csökkenésétől – mondta Macron. A vállalatoknak és a kormányoknak bizonyítaniuk kell, hogy a műszaki fejlődés áldásai nem vezetnek állásbizonytalansághoz és a munkavállalói jogok gyengüléséhez – jelentette ki a francia elnök.

Angela Merkel német kancellár hasonló szellemben beszélt. Mint mondta, sokan aggódnak amiatt, hogy szakképzettségük lépést tud-e tartani a technikai kihívásokkal, szükség lesz-e a jövőben is munkahelyükre, és ha nem, vajon találnak-e új munkát.

„Nagy és komoly kérdések ezek, és emiatt nagy és komoly politikai kihívást jelentenek” – fogalmazott Merkel.

Mindketten a nemzetközi együttműködés kiváló példájaként méltatták a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet egy olyan időszakban, amikor – szavaik szerint – a diplomáciai egyezkedés gyakorlata, a kompromisszumkészség olyan országok kihívásával szembesül, mint az Egyesült Államok.

„Kompromisszumkötéskor egyik fél sem nyer 100 százalékot, de a kompromisszumok teszik lehetővé az előrejutást minden téren” – mondta Angela Merkel.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet az I. világháború után jött létre, hogy előmozdítsa a társadalmi igazságosságot és a munkavállalók jogainak biztosítását a világbéke egyfajta garanciájaként. A szervezet a kormányok, a szakszervezetek és munkáltatók közötti tárgyalások révén csaknem 190 megállapodást hozott tető alá.

Ezek között szerepel például konvenció szakszervezetek szervezési jogáról, megállapodás a hátrányos megkülönböztetés ellen, a kényszer- és gyermekmunka megszüntetése.