Sok új munkahelyet teremthetnek a Kínában bejelentett fejlesztések

 

Rengeteg új munkahelyet teremthet, ha a Kínával kötött megállapodás nyomán a fejlesztések megvalósulnak – erről beszélt Nádasi Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Kínai Tagozatának elnöke az M1 vasárnap reggeli műsorában.

A szakembert annak kapcsán kérdezték, hogy a magyar-kínai kapcsolatok további fejlesztését szolgáló, ötpontos tervben állapodott meg szombaton Pekingben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és kínai kollégája, Vang Ji.

Nádasi Tamás kiemelte: légiközlekedés nélkül nem működik az együttműködés. Jelenleg csak egy járat van Peking és Budapest között. Ezen túlmenően heti három járat lesz Budapest és Sanghaj között, de további lehetőségekről is tárgyalnak. A szakember szerint fontos lenne belső Kína, vagy dél Kína becsatolása.

Szintén a Kínában kötött megállapodás nyomán Nádasi Tamás szerint Magyarország egy logisztikai bázis is lehet. Úgy értékelt, ha kisebb összeszerelési üzemek is létesülnek, Magyarország logisztikai szempontból olyanná válhat, mint Dubaj.

Nádasi Tamás kiemelte a vízügyi együttműködést is. Szerinte ennek azért van nagy jelentősége, mert Kína a vízügyben még nem jár az élen, Magyarországnak viszont ez komoly erőssége. A magyar tudást szeretnék exportálni kínai segítséggel – ismertette a szakember, aki szerint a migráció megelőzésében is segít, ha például afrikai országoknak vízügyi segítséget nyújt az ország.