Újabb pert vesztett a rákot okozó cég

 

A francia fellebbviteli bíróság szerint a Monsanto Lasso nevű gyomirtója miatt lett beteg egy francia férfi, aki véletlenül belégezte a szert – írta a The Guardian. Az amerikai céget megvásárló Bayer több ezer perrel néz szembe.

Az ügyben a francia bíróságok már korábban is az 55 éves Paul Francois javára ítéltek, aki egymillió eurós kártérítést követel a cégtől. A kártérítés összegéről külön határozatban döntenek, de a cégnek addig is állnia kell a 50 ezer dollárra rúgó jogi költségeket – írta a brit lap.

A felperes állítása szerint memóriazavarai és krónikus fejfájása lett a gyomirtó véletlen belélegzése után és emiatt munkáját is elvesztette. Szerinte a termék címkéjén a cég nem figyelmeztette az azt használókat a lehetséges veszélyekről.

A Monsanto, amelyet 63 milliárd dollárért felvásárolt a Bayer, fellebbez az ítélet ellen.

A Lasso gyomirtó klórbenzolt tartalmaz, amelyet korábban már betiltottak és ezt a férfi szervezetében kimutatták.

A Monsanto glifoszfát tartalmú szere is miatt is fájhat a Bayer vezetőinek a feje.

Pár hete egy amerikai bíróság 80 millió dollár kártérítést ítélt megy egy férfinak. A bíróság korábban bizonyítottnak találta, hogy a férfi betegségét (non-Hodgkin-limfóma) glifozát okozta.

A német vegyipari cég a Monsanto megvásárlásával az amerikai cég ellen indított több ezer hasonló pert is „megörökölte”.

A hírre zuhanni kezdtek a Bayer részvényei. Éves összevetésben az árfolyam már  35 százalékkal esett.