Magyarázkodásra kényszerült a Volkswagen-vezér

 

Egy szerencsétlen mondat miatt bocsánatkérésre kényszerült a Volkswagen vezérigazgatója – írta a CNN.

Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója a német járműipari csoport 2018-as éves mérlegét ismertető wolfsburgi sajtóértekezleten egy sokak számára rossz emléket idéző szófordulattal élt.

Ebit macht frei, vagyis az Ebit szabaddá tesz – fogalmazott a cégvezető a CNN beszámolója szerint.  Az Ebit a kamatfizetés és nyereségadó fizetés előtti eredményt jelenti, amely egy cég működésének egyik fontos pénzügyi mutatója.

Diess szóhasználata szerencsétlen volt, mivel arról mindenkinek az „Arbeit macht frei” (A munka szabaddá tesz) jut eszébe. Ez a felirat volt az auschwitzi haláltábor bejáratánál felfüggesztve.

A vezető később szabadkozott: „Soha nem állt szándékomban, hogy ez a kijelentés egy ilyen rossz szövegkörnyezetben használjam. Akkor egyszerűen nem gondoltam erre a lehetőségre” –  magyarázkodott Diess közösségi média oldalán.

A vezérigazgató ezután bocsánatot kért a szerencsétlen szóhasználatért.

A CNN a cég történetet felidézve beszámol arról, hogy a náci rezsim koncentrációs táborokban raboskodók munkaerejét is felhasználta a népautó gyártásához. A Volkswagen 1937-ben kezdte a bogárhátú gyártását. Mára a német cég a világ első számú autógyártója évi 10 millió darabszámmal.