Japán a magyar agrártermékek legjelentősebb ázsiai piaca

 

A magyar agrártermékek legjelentősebb ázsiai piaca Japán, ahová 2010 és 2017 között mintegy 25,5 millió euróval bővült a magyar agrárkivitel, és minden adott a további bővüléshez – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Tokióban, a 44. Foodex Japan Nemzetközi Élelmiszer és Ital Szakkiállítás magyar standjának megnyitóján a tárca közleménye szerint.

A 2019. március 5. és 8. közötti japán élelmiszeripari vásáron Magyarország közösségi standon népszerűsíti a kiváló minőségű magyar termékeket.

A helyettes államtitkár a közlemény szerint elmondta, Magyarország minőségi borai a japán vámok megszűnésével még versenyképesebbek lehetnek az ázsiai ország piacán.

Belánszky-Demkó Zsolt találkozott Kumagai Norióval, Japán főállatorvosával, valamint Vatanabe Joicsival, a japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium nemzetközi ügyekért felelős vezetőjével. Belánszky-Demkó Zsolt a megbeszélésen biztosította tárgyalópartnerét arról, hogy Magyarország minden információt megad az afrikai sertéspestissel kapcsolatban a készülő regionalizációs megállapodáshoz, amely lehetővé tenné, hogy csak a fertőzésben érintett területről ne lehessen sertéshúst szállítani Japánba. Ezzel kapcsolatban várják a helyszíni auditra érkező japán szakértői küldöttséget.

A helyettes államtitkár elmondta, ez a látogatás lehetőséget ad arra, hogy a 2018-as hullámvölgyet követően a magyar sertésexport a korábbi 85 millió eurós szint felé emelkedjen, hiszen a 2019. február 1-jén hatályba lépett Európai Partnerségi Megállapodásnak köszönhetően – a baromfihússal, a mézzel és a borral együtt – a sertéshúsra kivetett vám is csökken – írta közleményében az Agrárminisztérium.

A címlapfotó illusztráció.