Peking visszautasítja Pompeo Huawei elleni vádjait

 

Kína kedden visszautasította Mike Pompeo amerikai külügyminiszter magyarországi látogatásán elhangzott „fenyegetőzéseit és alaptalan vádjait” a Huawei kínai távközlési óriásvállalat ellen.

Washington szerint a világ második legnagyobb okostelefon-gyártó cégének hálózati berendezéseit a kínai hírszerzés kémkedésre használhatja. Az Egyesült Államok biztonsági kockázatokra hivatkozva igyekszik meggyőzni nyugati partnereit, hogy ne használják a Huawei berendezéseit, és zárják ki a következő generációs hálózatépítési tenderekből a kínai vállalatot. Kína eddig következetesen tagadta az amerikai vádakat.

„Az Egyesült Államok egy ideje minden erejét latba vetve, gátlástalanul talál ki újabb és újabb, minden alapot nélkülöző vádakat” – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő.

„Ez mára addig jutott, hogy nyíltan fenyegetőzik, és viszályt akar szítani Kína és más országok között” – tette hozzá.

Pompeo hétfőn magyarországi látogatásán kifogásolta, hogy a magyar kormány nemrég megegyezett a Huaweijel az 5G-s hálózat kialakításáról. A Huawei volt az első kínai cég, amellyel a magyar kormány 2013-ban stratégiai partnerségi megállapodást írt alá,  és Kínán kívüli legnagyobb ellátási központja – gyártási és logisztikai – Magyarországon működik.

“Ha egy berendezést telepítenek ott, ahol fontos amerikai rendszereink vannak, akkor sokkal nehezebb lesz együttműködnünk” az érintett országokkal – mutatott rá az amerikai diplomácia vezetője.

Tavaly Ausztrália, Új-Zéland és az Egyesült Államok is megtiltotta a kínai vállalatnak, hogy részt vegyen az 5G-s hálózat kiépítésében. Nagy-Britannia vezető telekommunikációs szolgáltatója, a BT bejelentette, hogy kivonja a Huawei berendezéseit a 3G-s és a 4G-s hálózatokból. Több európai ország, valamint Japán és Kanada is megkezdte a kínai óriáscég eszközei jelentette biztonsági kockázatok kiértékelését.