Jelentősen növelte nyereségét tavaly az osztrák OMV

 

Az osztrák OMV olaj- és gázipari konszern minden eredménymutatója jelentősen javult a szerdán közzétett negyedik negyedéves és éves eredménybeszámoló tanúsága szerint.

A negyedik negyedévben az OMV adózás előtti eredménye több mint duplájára, 115 százalékkal 1,209 milliárd euróra emelkedett, az egy évvel koárbbinál 35 százalékkal magasabb, 6,64 milliárd eurós bevétel mellett. Az eszközpótlási és egyszeri költségek figyelembe vételével kalkulált adó- és kamatfizetés előtti (EBIT) eredmény másfélszeresére, 1,05 milliárd euróra emelkedett. A negyedéves nettó nyereség 89 százalékkal 793 millió euróra emelkedett.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Tavaly az év egészében az osztrák olaj- és gázipari konszern értékesítési árbevétele 13 százalékkal 22,93 milliárd euróra nőtt az előző évihez képest. Az eszközpótlási és egyszeri költségek figyelembe vételével kalkulált adó- és kamatfizetés előtti (EBIT) eredmény 23 százalékkal 3,646 milliárd euróra, az adózás előtti eredmény pedig 122 százalékkal 3,298 milliárd euróra emelkedett.

Az OMV éves nettó nyeresége több mint megduplázódott, 1,993 milliárd euróra emelkedett tavaly a 2017-es 853 millió euróról. A részvényesekre jutó nettó nyereség 1,438 milliárd euróra emelkedett 435 millió euróról. Az OMV vezetősége az osztalék 1,50 euróról 1,75 euróra emelésére tesz majd javaslatot a részvényeseknek.

Az év végére megindulhat a földgáz az Északi Áramlat 2 vezetéken 

Az osztrák OMV olaj- és gázipari konszern az idén finanszírozni tervezi az Északi Áramlat 2 gázvezeték-projekt kivitelezési költségének teljes ráeső részét és az év végére már meg is indulhat a gázszállítás a vezetéken – jelentette be Manfred Leitner vezérigazgató a cég szerdai éves eredmény-beszámolóján.

A gázvezeték-projekt 9,5 milliárd eurós kivitelezési költségének egy tizede esik az OMV-re és ebből már 600 millió eurót ki is fizetett. „Abból indulok ki, hogy 2019-ben a fennmaradó összeget teljes egészében ki fogjuk fizetni” – közölte Manfred Leitner.

Véleménye szerint az év végére a terveknek megfelelően megindul az orosz gáz szállítása a vezetéken a németországi fogadóállomásra. „Ehhez már csak Dánia beleegyezése hiányzik” – mondta, megjegyezve, hogy az Északi Áramlat 2 vezeték egy alternatív nyomvonallal is rendelkezik, amelynek a környezeti hatástanulmányát már minden egyes, a projektben érintett ország elfogadta. A gázvezetékből már 600 kilométert, a teljes hossznak mintegy a felét már lefektették.

Az OMV vezére szerint Európa gázimport igénye a 2030-as évekre több mint 400 milliárd köbméterre emelkedik a jelenlegi mintegy 300 milliárd köbméterről. Kifejezte határozott meggyőződését, hogy ekkora felhasználási igényt lehetetlen lenne pusztán cseppfolyósított földgáz (LNG) importjával fedezni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mint fosszilis energiahordozót hiba lenne a földgázt a szénnel klímapolitikai szempontból egy kalap alá venni. „A földgáz nem a probléma, hanem a megoldás része” – szögezte le.