Elkezdődött a világ legnagyobb mezőgazdasági vására

 

Kezdetét vette pénteken Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállítása és vására, a magyar standot Nagy István agrárminiszter nyitotta meg.

A hagyományokra, a kiemelkedő szakmai tudásra és az innovációra építő magyar gazdák munkája révén az ágazat nemcsak a hazai fogyasztók, hanem 20-25 millió ember ellátására képes. Ezért is nagyon fontos a jelenlét az agrárium vezető nemzetközi vásárán – emelte ki a miniszter a megnyitó után a közmédiának adott nyilatkozatában.

Hagyományos fogásokat is kínálnak a magyar standon

A magyar mezőgazdaság világszerte híres a genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes termékeiről, de alapvető elvárás a termék nyomon követhetősége is a termőföldtől a feldolgozáson át az asztalig, és az is, hogy magas minőségű legyen és fenntartható módon állítsák elő – tette hozzá Nagy István. Ez a hármasság az IGW magyar nemzeti standján megmutatkozik, a kézműves eljárásokkal és a legmodernebb ipari technológiákkal előállított termékekben is – mondta az agrárminiszter.

A 600 négyzetméteres közösségi standon hagyományos magyar fogásokat kínáló vendéglő várja a látogatókat, és bemutatkozik 12 társkiállító, a többi között borokkal és mangalicából készített hústermékekkel, de gyógyteákkal, gyógynövényes mézekkel, hidegen sajtolt olajokkal és bonbonokkal is. A német főváros világhírű vásárán felvonultatott kínálatuk ablak, amelyen keresztül be lehet tekinteni a magyar mezőgazdaságba – mondta Nagy István.

Kiemelte, hogy a német piac önmagában is nagyon fontos, mert elérhető, biztonságos, jól fizető és magas minőségi követelményeket támaszt, így inspirációt is ad a magyar gazdáknak. Megfelelni a német piaci elvárásoknak komoly kihívás, és komoly fejlődési lehetőség – mondta a miniszter.

Idén mutatkozik be a legtöbb kiállító

Az IGW 93 éves történetében az idén mutatkozik be a legtöbb kiállító, 61 országból 1750-en. Önálló nemzeti standdal 36 ország jelentkezik, ami szintén rekord. Magyarország előkelő helyen, Franciaország és Lengyelország mellett kapott helyet.

A szervezők 400 ezer látogatóra számítanak. A tíznapos vásáron részt vesz Angela Merkel német kancellár is. A legfőbb kísérőrendezvény az agrárminiszterek csúcstalálkozójának is nevezett Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórum (GFFA), amelynek központi témája a digitalizáció.

Ezzel kapcsolatban Nagy István hangsúlyozta: a 21. század egyik meghatározó kérdése, hogy miként lehet egyre kevesebb egy főre jutó vízmennyiségből és egyre kisebb területen egyre több ember számára megtermelni az élelmiszert. Ezzel a kihívással csak közösen, összefogással lehet megbirkózni – mondta az agrárminiszter.